ΑΘΗΝΑ
01:57
|
04.05.2024
Μετά από 37 ημέρες εχθροπραξιών, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000, οι εκτοπισμένοι το ένα εκατομμύριο και η ανθρωπιστική κατάσταση είναι απελπιστική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μάχες συνέχιζαν να μαίνονται στο Χαρτούμ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τη Δευτέρα το βράδυ παρά το ότι, θεωρητικά, τέθηκε σε ισχύ ακόμη μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για μια εβδομάδα ανάμεσα στον στρατό και στους παραστρατιωτικούς, προκειμένου να μετακινηθούν άμαχοι και να διακινηθεί ανθρωπιστική βοήθεια.

Από τις 15 Απριλίου, ο πόλεμος ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και έχει εκτινάξει τον αριθμό των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων σε πάνω από ένα εκατομμύριο.

Για το 37ο συνεχόμενο 24ωρο, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Χαρτούμ έζησαν, χθες Δευτέρα, ακόμα μια μέρα μαχών εν μέσω αποπνικτικής ζέστης, οι περισσότεροι χωρίς τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεπικοινωνίες.

Συνήθως, οι μάχες αποκλιμακώνονται τη νύχτα. Αλλά χθες βράδυ, αφού τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ειρήνης, στις 22:45 (ώρα Ελλάδας), κάτοικοι βορειοανατολικών προαστίων του Χαρτούμ ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκρούσεις, ενώ και από τα νότια της πόλης αναφέρθηκαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Για να ξαναρχίσουν να λειτουργούν βασικές υπηρεσίες όπως τα νοσοκομεία, για να ανεφοδιαστούν οι αποθήκες με ανθρωπιστική βοήθεια και οι αγορές που λεηλατήθηκαν ή βομβαρδίστηκαν, Αμερικανοί και Σαουδάραβες μεσολαβητές ανακοίνωσαν πως εξασφάλισαν, έπειτα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, συμφωνία των αντιπάλων που προβλέπει κατάπαυση του πυρός για μια εβδομάδα. Τα δυο στρατόπεδα διαβεβαίωσαν πως έχουν σκοπό να την τηρήσουν. Στο Χαρτούμ, όμως, κάτοικοι λένε πως δεν βλέπουν καμιά ένδειξη πως οι δύο πλευρές σκοπεύουν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, θυμίζοντας πως μέχρι τώρα περίπου δέκα συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός ανακοινώθηκαν και έμειναν κενό γράμμα.

Η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο τραγική, καθώς τα 25 από τα 45 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα τρόφιμα σπανίζουν ολοένα περισσότερο, οι τράπεζες είναι κλειστές και οι περισσότερες αγροτοδιατροφικές εγκαταστάσεις -εργοστάσια, καταστήματα, αποθήκες- είτε καταστράφηκαν, ή λεηλατήθηκαν.

Τρομοκρατημένοι και πεινασμένοι, χιλιάδες Σουδανοί και πρόσφυγες στο Σουδάν προσπαθούν καθημερινά να φύγουν από τη χώρα. Ο αριθμός τους στο Τσαντ «αυξάνεται ταχύτατα» και πλέον βρίσκεται περί τους 90.000, από 76.000 που ήταν τρεις ημέρες νωρίτερα, ανέφερε χθες η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, προειδοποιώντας ότι αν η ένοπλη σύρραξη συνεχιστεί, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο επιπλέον Σουδανοί μπορεί να καταφύγουν σε γειτονικά κράτη, που εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο ο πόλεμος να εξαπλωθεί.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις ζητούν να υπάρξουν ασφαλείς διάδρομοι και, αυτή τη φορά, διαβεβαιώνουν Ριάντ και Ουάσιγκτον, θα υπάρξει «μηχανισμός επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός», με τη συμμετοχή αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων, των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, ο πρεσβευτής του Σουδάν στον ΟΗΕ, πιστός στον στρατηγό Μπουρχάν, κατηγόρησε τις RSF για όλες ανεξαιρέτως τις φρικαλεότητες που έχουν καταγραφεί από την 15η Απριλίου, ενώ ο στρατηγός Ντάγκλο επέστρεψε τις κατηγορίες του στρατού σε ηχογραφημένες δηλώσεις του που διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, υποσχόμενος να βάλει «τέλος» στο «πραξικόπημα» και καλώντας τους άνδρες του να συνεχίσουν να «πολεμούν ως τη νίκη ή ως να πέσουν μάρτυρες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα