ΑΘΗΝΑ
06:31
|
26.04.2024
Ο συνασπισμός οχτώ κομμάτων ανακοινώνει φιλόδοξα σχέδια για μεταρρυθμίσεις, εφόσον νομιμοποιηθεί από τη Γερουσία της χώρας ως κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το προοδευτικό κόμμα Move Forward της Ταϊλάνδης υπέγραψε συμφωνία συνασπισμού με άλλα επτά κόμματα, υποσχόμενο να συντάξει ένα νέο σύνταγμα, να τερματίσει τα μονοπώλια και να επιτρέψει τους γάμους ομοφυλόφιλων εάν τους επιτραπεί να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά η συμφωνία δεν έκανε καμία αναφορά σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση αναθεώρησης των βασιλικών νόμων περί προσβολής.

Η συμφωνία 23 σημείων, που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, περιέγραψε τα σχέδια πολιτικής και τις προτεραιότητες του συνασπισμού καθώς αναζητά υποστήριξη από τους νομοθέτες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από εννέα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον στρατό.

Το Move Forward, μαζί με το Φέου Τάι, ένα κόμμα που συνδέεται με τον πρώην πρωθυπουργό Ταξίν Σιναουάτρα, κυριάρχησαν στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας σε μια ηχηρή απόρριψη των βασιλικών κομμάτων που υποστηρίζονται από τον στρατό που ελέγχουν τη χώρα από το πραξικόπημα το 2014.

«Αυτή είναι μια άλλη ιστορική στιγμή που δείχνει ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κυβέρνηση σε δημοκρατία ειρηνικά», δήλωσε η ηγέτης του Move Forward, Πίτα Λιμτζαροενράτ, ο οποίος επιδιώκει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης. «Ο σκοπός αυτού του Μνημονίου Συνεννόησης είναι να συγκεντρώσει την ατζέντα που συμφωνούν όλα τα κόμματα και είναι έτοιμα να προωθήσουν στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο».

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε την ένατη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έφερε στην εξουσία τον αρχηγό του στρατού Πραγιούθ Τσαν-ότσα.

Το Move Forward ήταν ο αιφνιδιαστικός νικητής των εκλογών της 14ης Μαΐου, αναδεικνύοντας τις περισσότερες κοινοβουλευτικές έδρες με τη βοήθεια νεαρών ψηφοφόρων που είναι ενθουσιασμένοι από μια ατζέντα που θέτει το κόμμα σε αντίθεση με ορισμένα συντηρητικά επιχειρηματικά συμφέροντα και θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου τροποποίησης ενός νόμου που τιμωρεί τις προσβολές στη μοναρχίας ως ύψιστη προδοσία με έως και 15 χρόνια φυλάκιση. Οι επικριτές του νόμου λένε ότι η κυβέρνηση του Πραγιούθ τον χρησιμοποίησε για να καταπνίξει τη διαφωνία.

Αλλά τα μέλη της συμμαχίας του Move Forward εξέφρασαν επιφυλάξεις και η συμφωνία της Δευτέρας δεν περιελάβανε πρόταση για μεταρρύθμιση αυτού του νόμου.

Αντίθετα, επιβεβαίωσε το «καθεστώς της χώρας ως δημοκρατίας σε πλαίσιο συνταγματικής μοναρχίας και το απαραβίαστο καθεστώς του μονάρχη».

Ο Πίτα Λιμτζαροενράτ είπε τη Δευτέρα ότι δεν πιστεύει ότι η ανεξάρτητη απόπειρα του κόμματός του να προωθήσει τη μεταρρύθμιση των νόμων για την ανώτατη βουλή, την υποστήριξη της οποίας χρειάζεται ο συνασπισμός να διορίσει πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο συνασπισμός των οκτώ κομμάτων ελέγχει 313 έδρες στην Κάτω Βουλή, μια ισχυρή πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πάρει την εξουσία. Σύμφωνα με το σύνταγμα που συντάχθηκε από τον στρατό, ο πρωθυπουργός επιλέγεται με κοινή ψηφοφορία της κάτω βουλής και της Γερουσίας, της οποίας τα 250 μέλη διορίστηκαν από τη στρατιωτική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα. Αυτό σημαίνει ότι ο νικητής χρειάζεται τουλάχιστον 376 ψήφους.

Αρκετοί γερουσιαστές είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν τον Πίτα Λιμτζαροενράτ λόγω του θέματος του νόμου για την ύψιστη προδοσία.

Ο Πίτα Λιμτζαροενράτ είπε ότι έχει μια ομάδα δίπλα του ώστε να εξηγήσει πώς το Move Forward σχεδιάζει να τροποποιήσει τον νόμο «άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό εργαλείο» και «αυτό θα μειώσει την ανησυχία των γερουσιαστών».

Η συμφωνία του συνασπισμού περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις εμβληματικές πολιτικές του Move Forward, όπως η σύνταξη ενός νέου, πιο δημοκρατικού συντάγματος, η ψήφιση νόμου για τους γάμους ομοφυλόφιλων, η αποκέντρωση της διοικητικής εξουσίας και η μετάβαση από τη στρατιωτική στράτευση στην εθελοντική στράτευση «εκτός όταν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο».

Ζητεί μεταρρυθμίσεις της αστυνομίας, του στρατού, της δημόσιας διοίκησης και της δικαστικής διαδικασίας, κατάργηση των επιχειρηματικών μονοπωλίων, ιδίως στην παραγωγή ζυθοποιίας και άλλων αλκοολούχων ποτών, και την αποκατάσταση των ελέγχων στην παραγωγή και την πώληση μαριχουάνας μετά την κακώς εκτελεστή de facto αποποινικοποίηση της Ταϊλάνδης τελευταία έτος.

Επιδιώκει επίσης τη μεταρρύθμιση της πρόνοιας και της εκπαίδευσης, καθώς και μια ισορροπημένη εξωτερική πολιτική που αναβιώνει τον ρόλο της Ταϊλάνδης ως ηγέτη στην Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Αναφέρει ότι «όλα τα μέρη έχουν το δικαίωμα να υποστηρίξουν πρόσθετες πολιτικές, εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τις πολιτικές που περιγράφονται στην παρούσα συμφωνία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα