ΑΘΗΝΑ
13:12
|
07.05.2024
Κήρυξη εξάμηνης υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά τον εντοπισμό αρκετών κρουσμάτων σε άγρια πτηνά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κήρυξη εξάμηνης υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης προχώρησε η Βραζιλία μετά τον εντοπισμό αρκετών κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο BBC επτά κρούσματα του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού H5N1 έχουν εντοπιστεί κυρίως στην πολιτεία Εσπίριτου Σάντο και μόλις ένα στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η κίνηση της κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης τη διευκολύνει να λάβει πιο γρήγορα μέτρα για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βραζιλία είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς προϊόντων πουλερικών στον κόσμο, με ετήσιες πωλήσεις αξίας περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρμόδιες αρχές διευκρινίζουν ότι τα ύποπτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε περιοχές μακριά από τις κύριες παραγωγικές μονάδες στα νότια της χώρας. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία καθώς έχουν παρατηρηθεί κρούσματα σε μονάδες εκτροφής πουλερικών αλλού ως αποτέλεσμα του εντοπισμού κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά. Ακόμη και ένα ύποπτο κρούσμα αρκεί για να αποφασιστεί η σφαγή μεγάλου αριθμού πουλερικών.

Η γρίπη των πτηνών έχει εξαπλωθεί σε νέες γωνιές του πλανήτη και έχει γίνει ενδημική για πρώτη φορά σε ορισμένα άγρια πτηνά που μεταδίδουν τον ιό στα πουλερικά, σύμφωνα με κτηνιάτρους και ειδικούς σε θέματα ασθένειας. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι πλέον αποτελεί πρόβλημα για όλο τον χρόνο.

Τα κρούσματα του ιού συνεχίζονται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αλώβητα από την καλοκαιρινή ζέστη ή το χειμερινό ψύχος, από τότε που ένα στέλεχος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 2022, το οποίο ήταν γενετικά παρόμοιο με τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Ασία.

Τα άγρια πτηνά είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διάδοση του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα υδρόβια πτηνά, όπως οι πάπιες, μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια χωρίς να πεθάνουν και να την εισάγουν στα πουλερικά μέσω μολυσμένων περιττωμάτων, σάλιου και άλλων μέσων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν υποστεί απώλειες ρεκόρ σε πουλερικά τον τελευταίο χρόνο, αφήνοντας ορισμένους αγρότες να αισθάνονται αβοήθητοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Ήλιος βίωσε μία από τις μεγαλύτερες εκλάμψεις των τελευταίων δέκα ετών

78 νεκροί και 105 αγνοούμενοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος σε όλη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα