ΑΘΗΝΑ
16:53
|
13.05.2024
Πρόσφατη έρευνα υπέδειξε τουλάχιστον 451 κληρικούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Ιλινόις ως κατά συρροή σεξουαλικούς κακοποιητές παιδιών από το 1950 έως το 2010!
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 2.000 παιδιά του Ιλινόις κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από Ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς μεταξύ της δεκαετίας του 1950 και του 2010, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, η οποία επίσης περιγράφει πώς η κακοποίηση ήταν συχνά ανεκτή και αποκρύπτεται από τους ηγέτες της Εκκλησίας.

Η έκθεση 696 σελίδων, που κυκλοφόρησε από τον Γενικό Εισαγγελέα του Ιλινόις, Κουάμε Ραούλ, τεκμηριώνει ισχυρισμούς κακοποίησης που έγιναν από 451 καθολικών κληρικών και θρησκευτικών αδελφών στις έξι επισκοπές της πολιτείας. Τουλάχιστον 1.997 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά τις τελευταίες επτά δεκαετίες, ανέφερε η έκθεση.

Η έκθεση δημοσίευσε για πρώτη φορά τα ονόματα 149 κληρικών και θρησκευτικών αδελφών για τους οποίους είπε ότι είχαν γίνει αντικείμενο αξιόπιστων ισχυρισμών για σεξουαλική κακοποίηση.

Το όλο ζήτημα ξεκίνησε το 2018 από την προκάτοχο του Ραούλ, Λίζα Μάντιγκαν, η οποία κατηγόρησε την Εκκλησία ότι υποδηλώνει υποθέσεις όταν αρχικά εντόπισε 103 κακοποιητές μεταξύ των τάξεων της.

Η έκθεση προστίθεται σε έναν μακρύ κατάλογο ερευνών σε όλο τον κόσμο σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση εντός της Καθολικής Εκκλησίας και τη συχνή πρακτική της συγκάλυψης των κακοποιών και της μεταφοράς τους σε νέες θέσεις εργασίας, θέτοντας έτσι περισσότερα παιδιά σε κίνδυνο.

Τα σκάνδαλα κακοποίησης έχουν θρυμματίσει τη φήμη της Εκκλησίας και ήταν μια μεγάλη πρόκληση για τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ψήφισε μια σειρά μέτρων τα τελευταία 10 χρόνια με στόχο να καταστήσει την ιεραρχία της Εκκλησίας πιο υπεύθυνη, με ανάμεικτα αποτελέσματα.

«Δεκαετίες αποφάσεων και πολιτικών της καθολικής ηγεσίας επέτρεψαν σε γνωστούς σεξουαλικιούς κακοποιητές παιδιών να κρύβονται, συχνά σε κοινή θέα», είπε ο Ραούλ.

Στο Ιλινόις, οι ερευνητές είπαν ότι εξέτασαν χιλιάδες αρχεία, πραγματοποίησαν ώρες συνεντεύξεων με ηγέτες και κατέθεσαν περισσότερες από 600 καταγγελίες θυμάτων.

Πολλοί από τους ανθρώπους που κακοποιήθηκαν δεν μπορούν να αναζητήσουν ένδικα μέσα λόγω της παραγραφής των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις πριν από δεκαετίες, είπε ο Ραούλ. Η αναφορά έγινε εν μέρει για να ανακουφίσει τα θύματα, τα οποία χαρακτήρισε «επιζώντες».

Σε μια δήλωση, ο καρδινάλιος Blase J. Cupich, ο αρχιεπίσκοπος του Σικάγο, προσπάθησε να αμβλύνει την κριτική ότι η Εκκλησία απέτυχε να αποκαλύψει τα ονόματα των κακοπιητών που προσδιορίζονται στην έκθεση. Είπε ότι οι περισσότεροι από τους 149 ήταν μέλη θρησκευτικών ταγμάτων που δεν ήταν υπό άμεση επίβλεψη από επισκοπές.

«Οι επιζώντες θα είναι για πάντα στις προσευχές μας και έχουμε αφοσιωθεί στην εξάλειψη αυτού του προβλήματος και στην παροχή θεραπείας στα θύματα», είπε ο Cupich.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Καθολικοί ζούσαν στο Ιλινόις από το 2019, σύμφωνα με την Καθολική Διάσκεψη του Ιλινόις, αποτελώντας το 27% του πληθυσμού της πολιτείας. Οι επισκοπές του κράτους περιλάμβαναν περίπου 950 ενορίες και περισσότερους από 2.200 ιερείς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ Κολύμπια και Αφάντου Ρόδου

Ρέντη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο «Ρουμάνος»

Γερμανία: Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Σόιμπλε

Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι δεν ζει σε δημοκρατική χώρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα