Ο τραπεζικός λογαριασμός μιας Φινλανδής πάγωσε όταν εκείνη προσπάθησε να πληρώσει την ασφαλιστική κάλυψη του κατοικίδίου της.
Μια γυναίκα υποβλήθηκε αυτόματα σε κυρώσεις από την φινλανδική Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας, η οποία παρεξήγησε πληρωμές της γυναίκας σε εταιρεία ασφάλισης ζώων για χρηματοοικονομική μεταφορά στο Ιράν, ανέφεραν φινλανδικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.
Η Τεχεράνη υφίσταται οικονομικές κυρώσεις σε ολόκληρη την Ε.Ε., οι οποίες απαγορεύουν τις περισσότερες χρηματοοικονομικές μεταφορές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του φινλανδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Yle, η ιδιοκτήτρια του σκύλου προσπάθησε να μεταφέρει 600 ($643) στον λογαριασμό της Μίνι Μούνε για να τακτοποιήσει έναν ασφαλιστικό λογαριασμό, αφού η σκυλίτσα της, Ira, χρειάστηκε επείγουσα θεραπεία κατά τη γέννα.
Ωστόσο, στο πεδίο θέματος της ηλεκτρονικής μεταφοράς, το σύστημα ελέγχου των συλλαγών ταύτισε τη σημείωση «ασφάλιση Ίρα» με «ασφάλιση Ιράν» – εμποδίζοντας όχι μόνο τη μεταφορά, αλλά και παγώνοντας ολόκληρο τον λογαριασμό της Μούνε.
Ο λογαριασμός της πάγωσε για μια εβδομάδα, ανέφερε η Yle την Τετάρτη, αναγκάζοντάς την να βασιστεί στην υποστήριξη φίλων για να πληρώσει για λογαριασμούς και άλλες ανάγκες.
«Είναι έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση για αυτό», είπε η Μούνε στο Yle. «Καμία κλήση ή μήνυμα ότι η συναλλαγή χρημάτων ήταν υπό έρευνα. Όλα ήταν έκπληξη. Τώρα δεν έχω ιδέα πότε θα επιλυθεί αυτό το θέμα».
Πρακτικά όλες οι οικονομικές συναλλαγές από και προς το Ιράν περιορίζονται από κυρώσεις της Ε.Ε., εξαιρουμένων των ανθρωπιστικών περιπτώσεων. Οι κυρώσεις απαγορεύουν την παροχή ασφάλισης από εταιρείες κρατών-μελών της Ε.Ε. στο Ιράν ή σε εταιρείες ιρανικής ιδιοκτησίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μεγάλες τράπεζες χρησιμοποιούν λογισμικό για να ελέγξουν τις οικονομικές συναλλαγές για να διασφαλίσουν ότι δεν παραβιάζουν κανονισμούς – ένα σύστημα που η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας του Ελσίνκι λέει ότι «λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο», σημείωσε το Yle.
Η Ίρα, ωστόσο, κατάφερε να γεννήσει έξι υγιή κουτάβια.