ΑΘΗΝΑ
12:32
|
06.05.2024
Για εγκληματική αδιαφορία όσο αφορά την αντισεισμική προστασία και την ασφάλεια των μαθητών κάνουν λόγο οι εκπαιδευτικοί του νησιού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας σχετικά μικρής έντασης σεισμός 3,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας ήταν αρκετός για να φανερώσει τη γύμνια των κυβερνήσεων διαχρονικά και τις εγκληματικές ευθύνες σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, καθώς, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας οι ζημιές στο τοπικό 1ο ΕΠΑΛ ήταν ασύμμετρα μεγάλες.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπαιδευτικοί του νησιού, ο μικρός αυτός σεισμός, προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από το ταβάνι σε εργαστήριο του σχολείου και πιο συγκεκριμένα, από την κολώνα στήριξης, η οποία γέμισε ρωγμές, ενώ αποκαλύφθηκαν τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν.

«Το γεγονός αυτό, γέμισε με ανησυχία και ανασφάλεια τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου και η σκέψη για το τι μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ενός μεγαλύτερου σεισμού έρχεται αναπόφευκτα. Κι όλα αυτά γίνονται σε ένα σχολικό συγκρότημα με 1000 περίπου μαθητές και πάνω από 100 εκπαιδευτικούς κι εργαζόμενους», αναφέρει στην ανακοίνωσή τη η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, τονίζοντας ότι «ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία και στη Συρία, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες αποδεικνύουν ότι μπορεί οι σεισμοί να είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά δεν είναι φυσικό φαινόμενο οι συνέπειές τους».

«Το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, δείχνει τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάσταση, στην οποία είχαν φέρει οι πολιτικές τους, τους σιδηροδρόμους, αλλά και τις ευθύνες ιδιωτών και επιχειρήσεων, που μπροστά στο κέρδος, δε διστάζουν να θυσιάσουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Από τις τραγικές αυτές ειδήσεις και μετά, εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, ξύπνησαν με ερωτήματα, αγωνίες, φόβο, σχετικά με την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, την ασφάλεια των παιδιών μας και όλης της σχολικής κοινότητας γενικότερα, γεγονός που αποδείχτηκε περίτρανα με το χτεσινό σεισμό» καταλήγει η ανακοίνωση απαιτώντας:

  • Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων. Να ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος και να γίνει ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.).
  • Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των σχολικών κτιρίων.
  • Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα