ΑΘΗΝΑ
04:55
|
17.05.2024
Αφού προέβη σε διάλυση του νομοθετικού σώματος, ο Γκιγιέρμο Λάσο παλεύει για την ενότητα και την υποστήριξη των κατοίκων του Ισημερινού εν μέσω πολιτικής κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο θεωρεί τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές ως ευκαιρία για να ενώσει τη χώρα καθώς παλεύει με τη βία των συμμοριών και την πολιτική αστάθεια μετά τη διάλυση του νομοθετικού σώματος από τον ίδιο νωρίτερα τον Μάιο.

Ο Λάσο κυβερνά με διάταγμα αφού επικαλέστηκε έναν συνταγματικό μηχανισμό στις 17 Μαΐου που διέλυσε την Εθνοσυνέλευση και διέκοψε την προεδρία του, με τον Λάσο να αναφέρει μια πολιτική κρίση και εσωτερική αναταραχή ως δικαιολογία.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τόσο τον διάδοχό του όσο και ένα νέο νομοθετικό σώμα στις εκλογές στις 20 Αυγούστου, με δεύτερο γύρο για τις προεδρικές εκλογές στις 15 Οκτωβρίου, εάν χρειαστεί.

«Αυτή η φορά μας προσφέρει επίσης μια νέα ευκαιρία να προχωρήσουμε προς μια εθνική συμφωνία», είπε ο Λάσο στους υποστηρικτές του καθώς παρέδιδε την ετήσια έκθεση της προεδρίας του σε ένα αμφιθέατρο νότια της πρωτεύουσας Κίτο.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, ο Λάσο, πρώην τραπεζίτης, αντιμετώπισε συνεχείς πιέσεις από την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση μονομελή νομοθετική εξουσία, η οποία διεξήγαγε μια δίκη μομφής για κατηγορίες διαφθοράς όταν διέλυσε το σώμα.

Ο Λάσο ζήτησε την Τετάρτη από τους κατοίκους του Ισημερινού να ψηφίσουν τους καλύτερους υποψηφίους στις εκλογές του Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξε την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση των 137 μελών.

«Ποτέ ξανά ένας πρόεδρος της δημοκρατίας δεν θα βρεθεί στο έλεος μιας συνέλευσης που αφιερώνει τον χρόνο της για να συνωμοτήσει και να εμποδίσει μια κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναπτυξιακή ατζέντα της χώρας», είπε ο Λάσο, χωρίς να πει αν θα κατέβει στις εκλογές.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι θα ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για ιατρική διαδικασία μετά την παρουσίαση της έκθεσης της Τετάρτης και θα επιστρέψει στη χώρα στις 28 Μαΐου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Λάσο έκανε την πρώτη ανακατάταξη του υπουργικού συμβουλίου μετά τη διάλυση του νομοθετικού σώματος, ονομάζοντας τον Σεζάρ Ροχόν, πολιτικό και επιχειρηματία, ως νέο υπουργό Μεταφορών και Δημοσίων Έργων.

Όσοι εκλεγούν στις πρόωρες εκλογές θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα θητεία το 2025, οπότε και θα διεξαχθούν οι αρχικά προγραμματισμένες εκλογές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα