ΑΘΗΝΑ
06:58
|
19.04.2024
Υπάρχουν αναφορές πως μεγάλο μέρος των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας έχει καταλήξει ως ζωοτροφές σε εύπορες χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα, η Ισπανία και η Τουρκία έχουν λάβει τις μεγαλύτερες αποστολές ουκρανικών σιτηρών μέσω του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας, ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Milliyet, επικαλούμενη την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί με 953 πλοία μέσω του διαδρόμου από τότε που άνοιξε τον περασμένο Αύγουστο, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τον αξιωματούχο του τουρκικού υπουργείου Εμπορίου, Γιουσούφ Καράκας.

Σύμφωνα με τη Milliyet, η ποσότητα σιτηρών που μεταφέρθηκε αντιστοιχεί σε 16,8 δισεκατομμύρια καρβέλια ψωμί.

Το καλαμπόκι αποτελεί το ήμισυ των φορτίων, το σιτάρι το 27% και το ηλιέλαιο, υποπροϊόν της εξαγωγής λαδιού από ηλιόσπορους, το 6%, πρόσθεσε ο Καράκας.

Με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περασμένο Ιούλιο, η συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας επέτρεψε στην Ουκρανία να στείλει το καλαμπόκι, το σιτάρι, τη σόγια και άλλα σιτηρά της στις διεθνείς αγορές. Η συμφωνία είχε ως στόχο να σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και να βοηθήσει τις χώρες στην Αφρική και τμήματα της Ασίας, που εξαρτώνται από τις εισαγωγές, να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, μόνο το 27% των σιτηρών έχει πάει σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος όπως η Αίγυπτος, η Κένυα και το Σουδάν, ενώ το 47% έχει πάει σε χώρες με υψηλότερο εισόδημα, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Υπάρχουν αναφορές πως μεγάλο μέρος των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας έχει καταλήξει ως ζωοτροφές σε εύπορες χώρες. Έρευνα του Φεβρουαρίου από αυστριακό ΜΜΕ διαπίστωσε ότι οι χώρες που κινδύνευαν από λιμό είχαν λάβει μόνο το 15% των παραδόσεων, ενώ σχεδόν το μισό καλαμπόκι και σιτάρι που εξήχθη στην Ε.Ε. κατέληξε να ταϊζει γουρούνια, τα οποία έπειτα θα γίνονταν ιβηρικό χαμόν.

Την παράταση της συμφωνίας για 60 ημέρες ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα