ΑΘΗΝΑ
01:08
|
27.04.2024
Έχουν γίνει πέντε συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.  
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επέμβαση της Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, στην Καλαμιά Κοζάνης, για να προχωρήσουν τα σχέδια εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου. Με καταστολή και αυταρχισμό, με συλλήψεις κατοίκων προχωρά η υλοποίηση των επιχειρηματιών της «πράσινης» μπίζνας.

Έχουν γίνει πέντε συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι.  

Όπως κάθε μέρα εδώ και καιρό, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση του γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων. Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας βρέθηκε εκεί για να τους απομακρύνει και να διευκολύνει την έναρξη των εργασιών. Μάλιστα προχώρησε σε σύλληψη κατοίκου τον οποίο οδήγησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι από τα γύρω χωριά, Σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατοίκους και να εκφράσουν μαζί τους την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης – εταιρειών.

Κάτω από την άμεση κινητοποίηση και τα μαζικά χαρακτηριστικά που απέκτησε, σταμάτησαν οι εργασίες των εκσκαφέων.

Εντελώς αναίτια η αστυνομία με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησε επίθεση με χημικά, κρότου λάμψης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ένας κάτοικος του χωριού και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ. Επίσης συνελήφθησαν δύο ακόμα κάτοικοι και δύο φοιτητές που πήγαν να συμπαρασταθούν.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε παρέμβαση στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης αντιδρώντας στις συλλήψεις και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Να σημειωθεί ότι εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου σχεδιάζεται να γίνει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια. Ο οδοστρωτήρας της “πράσινης ανάπτυξης” δεν λογαριάζει τις αντιδράσεις των κατοίκων, αφού η περιοχή βρίσκεται κοντά στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι αποτελεί φιλέτο για τον επενδυτή.

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βοϊου με τη Λαϊκή Συσπείρωση και μέλος της Επιτροπή Αγώνα Σιάτιστας που δίνει μάχη ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο όρος Μπούρινος.

Καταγγελία Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης:

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης καταγγέλλει «την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους κατοίκους της Καλαμιάς, σε εργαζόμενους και φοιτητές που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους απέναντι στους πράσινους επιχειρηματικούς ομίλους».

Επισημαίνει ακόμα πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για την τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, τη βία και τους τραμπουκισμούς που εξαπέλυσαν, σε βάρος αυτών που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή που προκαλείται από την επέλαση των “πράσινων αρπακτικών”. Είναι πρόκληση και ντροπή η Αστυνομία να υπερασπίζεται με υπερβάλλοντα ζήλο τα κέρδη της κάθε εταιρείας και να χτυπάει τον λαό. Αναίτια και προκλητικά προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με σκοπό να τρομοκρατήσουν τον λαό. Μάταια όμως, τώρα θα νιώσουν την οργή μας. Απαιτούμε άμεσα την απελευθέρωση των συλληφθέντων, να μην τολμήσουν να απαγγείλουν κατηγορίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα