ΑΘΗΝΑ
17:54
|
08.06.2023
Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Περού προέρχονταν από ομάδες ιθαγενών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε την Πέμπτη ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Περού προέρχονταν από ομάδες ιθαγενών, οι οποίες σύμφωνα με την οργάνωση για τα δικαιώματα υποδηλώνουν «φυλετική προκατάληψη» από την αστυνομία και τον στρατό.

Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Άγκνες Καλαμάρ δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απεικονίσει τα θύματα «ως τρομοκράτες ή εγκληματίες», η πλειονότητα των νεκρών ήταν διαδηλωτές και περαστικοί.

«Σχεδόν όλοι προέρχονταν από φτωχά, αυτόχθονα και αγροτικά υπόβαθρα, υποδηλώνοντας μια φυλετική και κοινωνικοοικονομική μεροληψία στη χρήση θανατηφόρου βίας», είπε ο Κάλαμαρ σε συνέντευξη Τύπου στη Λίμα μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Αμνηστίας την Πέμπτη για τη χρήση βίας. από το προσωπικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το Περού αντιμετώπισε κύματα διαμαρτυριών μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου μετά την απομάκρυνση από το αξίωμα και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος προσπάθησε παράνομα να κλείσει το Κογκρέσο και να κυβερνήσει με διάταγμα. Περίπου 49 πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Διαμεσολαβητή.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την παραίτηση του διαδόχου του Καστίγιο, προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, καθώς και κλείσιμο του Κογκρέσου, πρόωρες εκλογές και νέο σύνταγμα. Οι ηγέτες των διαδηλώσεων έχουν ανακοινώσει σχέδια για επανέναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων τον Ιούνιο.

Η Ντίνα Μπολουάρτε έχει αρνηθεί τις καταχρήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας. Διενεργείται έρευνα από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για «γενοκτονία, ανθρωποκτονία και σοβαρούς τραυματισμούς» και έχει προγραμματιστεί να καταθέσει στην προανάκριση του γενικού εισαγγελέα στις 31 Μαΐου.

Το γραφείο Τύπου της προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση της Αμνηστίας.

Η Αμνηστία σημείωσε ότι υπήρξε ένας θάνατος στη Λίμα, όπου πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις και το 20% ταυτίζεται ως αυτόχθονος. ενώ στο Αγιακούκο, όπου το 82% είναι αυτόχθονες, σκοτώθηκαν 10 άτομα.

«Δεν είδαμε την ίδια ανάπτυξη θανατηφόρου δύναμης στη Λίμα που είδαμε σε άλλες περιοχές», δήλωσε στους δημοσιογράφους η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική Έρικα Γκεβάρα.

Η Αμνηστία ανέφερε ότι οι έρευνες από τις αρχές ήταν ανεπαρκείς παρά τις «σοβαρές» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε από την Μπολουάρτε α σταματήσει τη χρήση θανατηφόρου βίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκικές αντιδράσεις για τη μυστική επίσκεψη του διευθυντή της CIA στην Ελλάδα

Έκκληση υπέρ του ιερέα που παύθηκε επειδή λειτούργησε με κορίτσια «παπαδάκια»

Καταστροφή φράγματος Κακχόβκα: Αναφορές για πέντε νεκρούς βοσκούς

Ράσμουσεν: Αν το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει εγγυήσεις στην Ουκρανία, ίσως η Πολωνία στείλει μόνη της στρατό (UPD)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα