ΑΘΗΝΑ
09:29
|
29.02.2024
Η μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο προσέλκυσης εργαζομένων»σε τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού, τονίζει ο Νικολά Σμιτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει για την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, ειδικά στους τομείς που παρουσιάζεται έλλειψη εργατικού δυναμικού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Lusa News Agency, το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Πορτογαλίας, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, Νικολά Σμιτ.

«Νομίζω γίνονται όλο και περισσότερα βήματα προς τα εμπρός σ’ αυτή την κατεύθυνση[…] επειδή οι νέες γενιές έχουν ένα συγκεκριμένο όραμα σχετικά με την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», δήλωσε ο Σμιτ. «Είμαι ανοιχτός σε αυτό», πρόσθεσε.

Την ώρα που και η Πορτογαλία προχωρά σε ένα πιλοτικό σχέδιο, ο επίτροπος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει κοινή θέση» στην Ε.Ε. σχετικά με τη σύντμηση της εβδομάδας εργασίας τονίζοντας ότι είναι κάτι που θα συμβεί με βάση τις συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Δίνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το μεγαλύτερο συνδικάτο ζητά πρόοδο στην εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας και όπου ορισμένες εταιρείες παρουσιάζουν ήδη αυτή τη λύση για να προσλάβουν εργαζόμενους, συγκεκριμένα στον τομέα των μεταφορών, ο κ. Σμιτ προσθέτει ότι «το θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο προσέλκυσης εργαζομένων» σε τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

Στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος για αξιοπρεπή εργασία, τρέχει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τη δοκιμή της τετραήμερης εργασίας εθελοντικά και χωρίς απώλεια εισοδήματος. Στον απολογισμό της πρώτης φάσης αυτού του πιλοτικού προγράμματος, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο, ανακοινώθηκε ότι για τη δεύτερη φάση ενδιαφέρονται 46 επιχειρήσεις από τις συνολικά 99 της πρώτης φάσης.

Οι περισσότερες από τις 46 που συνεχίζουν στο πρόγραμμα που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση έχουν έως 10 εργαζόμενους, ενώ πέντε απασχολούν περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους.

Οι κύριοι τομείς που εκπροσωπούνται στη δεύτερη φάση του έργου είναι οι συμβουλευτικές, επιστημονικές, τεχνικές και παρόμοιες δραστηριότητες, με σχεδόν 40%, και ακολουθούν η εκπαίδευση και οι δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας – με περίπου 15% έκαστη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδήλωση: «Η Ελλάδα συνεργός στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού»

Επιδημία μηνιγγίτιδας στα σχολεία της Νιγηρίας-20 νεκροί μαθητές  

Συνάντηση Λαβρόφ με αξιωματούχους των Χαμάς και Φατάχ στη Μόσχα

Συνεδριάζει το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα