ΑΘΗΝΑ
16:47
|
23.04.2024
Μια νέα σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ του Κουβέιτ και των Φιλιππίνων σχετικά με την προστασία των οικιακών βοηθών και τα δικαιώματα των εργοδοτών του Κουβέιτ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ του Κουβέιτ και των Φιλιππίνων σχετικά με την προστασία των οικιακών βοηθών και τα δικαιώματα των εργοδοτών του Κουβέιτ, αφού το κράτος του Κόλπου ανέστειλε τις βίζες για τους Φιλιππινέζους εργαζόμενους λόγω των «λανθασμένων πρακτικών» της πρεσβείας των Φιλιππίνων στη χώρα, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Με περίπου ένα τέταρτο του εκατομμυρίου Φιλιππινέζων εργαζομένων στο Κουβέιτ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι οικιακές βοηθοί, οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι νέες. Υπήρξαν αρκετοί γύροι συνομιλιών στο παρελθόν για την επίτευξη συνεννόησης, αλλά φαίνεται ότι δεν έχουν καταλήξει σε λύση που να ικανοποιεί και τα δύο μέρη.

Η αναστολή των βίζας έρχεται αφότου οι Φιλιππίνες σταμάτησαν να στέλνουν οικιακές βοηθούς στο Κουβέιτ τον Φεβρουάριο για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη της σορού της Τζουλεμπί Ρανάρα στην έρημο του Κουβέιτ τον Ιανουάριο.

Μεγάλος αριθμός Φιλιππινέζων υπηκόων εργάζεται στο εξωτερικό, με περίπου το 10 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας να προέρχεται από μεταφορές μεταναστών.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι ανέστειλε τη βίζα για τους Φιλιππινέζους εργαζομένους «ως αποτέλεσμα των εσφαλμένων πρακτικών» της πρεσβείας των Φιλιππίνων στο Κουβέιτ καθώς και των «εγκλημάτων» που διέπραξαν ορισμένα μέλη της κοινότητας των Φιλιππίνων κατά του Κουβέιτ.

Η δήλωση ανέφερε ότι η πιο εμφανής παραβίαση είναι η στέγαση Φιλιππινέζων εργαζομένων από την πρεσβεία σε ένα κέντρο για αυτήν, η επικοινωνία με πολίτες του Κουβέιτ και η κλήση τους χωρίς την άδεια των αρχών του Κουβέιτ, αναγκάζοντας τα ταξιδιωτικά γραφεία να αναζητούν δραπέτες οικιακές βοηθούς και «να παίζουν το ρόλο των κρατικών θεσμών» και πιέζοντας τους εργοδότες του Κουβέιτ να προσθέσουν συμβατικές ρήτρες παρά τη θέλησή τους.

Η δήλωση πρόσθεσε ότι το Κουβέιτ όρισε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών την «αναγνώριση» της πρεσβείας των Φιλιππίνων ότι είχε παραβιάσει τους νόμους και τις αποφάσεις του Κουβέιτ και είχε παραβιάσει διπλωματικούς κανόνες. Ζήτησε επίσης την υπόσχεση να μην επαναλάβει αυτές τις πράξεις.

Σε αντάλλαγμα, το Υπουργείο Εσωτερικών του Κουβέιτ θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα διασφαλίσει ότι η πρεσβεία τηρεί τους όρους για τουλάχιστον τρεις μήνες: «Μετά από τους οποίους αποφασίζει τι κρίνει σκόπιμο».

Η δήλωση ανέφερε ότι η πλευρά των Φιλιππίνων απέρριψε αυτούς τους όρους και, ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εσωτερικών: «Εμμένει στη θέση του απορρίπτοντας κάθε παραβίαση της κυριαρχίας του κράτους και της αξιοπρέπειας των πολιτών του και συνεχίζει την απόφασή της να αναστείλει κάθε είδους βίζα για την κοινότητα των Φιλιππινέζων μέχρι νεοτέρας», ενώ συνεχίζεται η ανανέωση της παραμονής όσων έχουν έγκυρη παραμονή.

Μια κρίση μεταξύ των δύο χωρών έληξε πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια με τη συγγνώμη της φιλιππινέζικης πλευράς το 2018 για αυτό που το Κουβέιτ θεώρησε παραβίαση της κυριαρχίας του, αφού η πρεσβεία των Φιλιππίνων στο Κουβέιτ «έσωσε» έναν αριθμό Φιλιππινέζων που εργάζονταν σε σπίτια εν μέσω αναφορών για παραβιάσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων είπε τότε ότι η πρεσβεία έπρεπε να «βοηθήσει» τους Φιλιππινέζους εργαζόμενους που ζητούσαν βοήθεια επειδή ορισμένες καταστάσεις θεωρούνταν θέμα ζωής ή θανάτου, τονίζοντας τον σεβασμό για την κυριαρχία και τους νόμους του Κουβέιτ: «Αλλά το συμφέρον των Φιλιππινέζων εργαζομένων είναι επίσης πολύ σημαντικό.»

Η πλευρά των Φιλιππίνων δεν σχολίασε τη δήλωση του Κουβέιτ.

Ωστόσο, μετά τις συνομιλίες των δύο πλευρών την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών των Φιλιππίνων μοιράστηκε ότι η αντιπροσωπεία του επιβεβαίωσε τον «απόλυτο σεβασμό της στους νόμους του Κουβέιτ».

Η δήλωση της 18ης Μαΐου μετέφερε τα μέτρα που έλαβαν η Πρεσβεία και η Κυβέρνηση των Φιλιππίνων σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχονται στους μετανάστες εργάτες: «Αποτελούνται αποκλειστικά για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Εντουάρντο ντε Βέγκα παρατήρησε σε δηλώσεις τύπου την περασμένη εβδομάδα ότι η αναστολή βίζας εισόδου από το Κουβέιτ για τους Φιλιππινέζους ήρθε ως απάντηση στην αναστολή από τη Μανίλα του να στείλει νέες οικιακές βοηθούς στη χώρα του Κόλπου τον Φεβρουάριο και ότι η απόφαση του Κουβέιτ στοχεύει να πιέσει τον χώρα να άρει αυτή την απαγόρευση.

Ο Ντε Βέγκα σημείωσε ότι το Κουβέιτ ανησυχεί για δύο θέματα και τα θεωρεί παραβίαση των νόμων του, δηλαδή τη δημιουργία καταφυγίου για δραπέτες οικιακές βοηθούς και την επικοινωνία με τους εργοδότες του Κουβέιτ σχετικά με αναφορές παραβιάσεων.

Πρόσθεσε: «Η παροχή προστασίας στους πολίτες μιας χώρας στο εξωτερικό είναι ένα καθιερωμένο καθήκον των προξενικών γραφείων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη σύμβαση», προσθέτοντας ότι δεν τους ενθαρρύνουν να ξεφύγουν από τους εργοδότες τους, αλλά σε περίπτωση κατάχρησης, θα πρέπει έχουν ένα μέρος να πάνε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γιγάντια αεροπορική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας

Κλείνουν το ιστορικό Μουσείο Λένιν στη Φινλανδία

Ιράν: Λυπηρές οι κυρώσεις της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα