ΑΘΗΝΑ
11:36
|
25.04.2024
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν τον Ταουφίκ Γκανέμ, τον πρώην προϊστάμενο του γραφείου του πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζήτησαν από τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν τον Ταουφίκ Γκανέμ, τον πρώην προϊστάμενο του γραφείου του πρακτορείου Anadolu στο Κάιρο, σημειώνοντας ότι είχε ξεκινήσει τον τρίτο χρόνο κράτησής του χωρίς να παραπεμφθεί σε δίκη, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η οργάνωση ανέφερε στον ιστότοπό της, υπογεγραμμένη από τον επικεφαλής του γραφείου της στη Μέση Ανατολή, Τζόναθαν Ντάγκερ, ότι η φυλάκιση χωρίς δίκη είναι κοινή πρακτική στην Αίγυπτο, όπου 12 από τους 20 φυλακισμένους δημοσιογράφους κρατούνται ως προφυλακιστέοι.

Η δήλωση σημειώνει ότι η αιγυπτιακή αστυνομία: «Συνέλαβε [τον Γκανέμ] στο σπίτι του στις 21 Μαΐου 2021 και κρατήθηκε χωρίς επικοινωνία για πέντε ημέρες πριν οδηγηθεί ενώπιον εισαγγελέα και τεθεί σε προσωρινή κράτηση για φερόμενη συμμετοχή σε «απαγορευμένη οργάνωση» και διάδοση «ψευδών πληροφοριών», σημειώνοντας ότι αυτές οι κατηγορίες «χρησιμοποιούνται συχνά για τη σύλληψη δημοσιογράφων στην Αίγυπτο».

Ο Γκανέμ βρίσκεται υπό κράτηση για περισσότερα από δύο χρόνια, καθώς η προσωρινή κράτηση του ανανεώνεται κάθε 15 έως 45 ημέρες από τις 26 Μαΐου 2021.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ανέφεραν ότι ο αιγυπτιακός κώδικας ποινικής δικονομίας έχει όριο δύο ετών στην προφυλάκιση, ανεξάρτητα από τις κατηγορίες. Ωστόσο, ο Γκανέμ εξακολουθεί να κρατείται και να στερείται ιατρικής περίθαλψης. Είναι 69 ετών και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων και διαβήτη.

Η δήλωση επιβεβαίωσε ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν στον Γκανέμ να λάβει τη θεραπεία για τον διαβήτη που χρειάζεται στη φυλακή Abu Zaabal, εκτός εάν τον επισκέπτονται τα παιδιά του κάθε δύο εβδομάδες. Η διοίκηση της φυλακής αγνοεί επίσης τις άλλες χρόνιες ασθένειές του, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στα οστά.

Σύμφωνα με τη δήλωση, το 2021, ένας γιατρός της φυλακής δήλωσε ότι ο Γκανέμ έπρεπε να σταλεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξέταση για όγκους. Οι αρχές υποσχέθηκαν να το κάνουν αυτό, αλλά ποτέ δεν εκπλήρωσαν την υπόσχεσή τους.

«Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την προσωρινή κράτηση ως τιμωρητικό εργαλείο κατά των δημοσιογράφων. Ο Ταουφίκ Γκανέμ είναι ένας θαρραλέος και αξιόπιστος επαγγελματίας των μέσων ενημέρωσης που δεν θα έπρεπε να περάσει τη συνταξιοδότησή του στη φυλακή», υποστήριξε ο Τζόναθαν Ντάγκερ.

«Καταγγέλλουμε αυτή την κατάφωρη αδικία και καλούμε τις αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του και να τον απελευθερώσουν αμέσως ώστε να λάβει την κατάλληλη ιατρική φροντίδα το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έγραψαν στους ειδικούς εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την ελευθερία της έκφρασης, τα βασανιστήρια, την ανεξαρτησία των δικαστών και το δικαίωμα στην υγεία και την Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση δύο μήνες μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2021 για να τους ζητήσουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα με τις αιγυπτιακές αρχές για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Γκανέμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα