ΑΘΗΝΑ
09:08
|
25.04.2024
Ο πρόεδρος είναι φαβορί, αλλά ο αντίπαλός του πιστεύει ότι η διαφορά θα μπορούσε ακόμα να γεφυρωθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τελευταίες ώρες της κούρσας για την προεδρία της Τουρκίας γίνονται όλο και πιο ξινές καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να παρατείνει τα 20 χρόνια στην εξουσία του κατά πέντε ακόμη.

Πριν από τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, ο αντίπαλος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσέλκυσε τις εθνικιστικές ψήφους υποσχόμενος να εκδιώξει εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος τον κατηγόρησε για ρητορική μίσους – και είπε ότι μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου θα ήταν νίκη για τους τρομοκράτες.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης υστερούσε στον πρώτο γύρο με 2,5 εκατομμύρια ψήφους.

Ο πρόεδρος είναι φαβορί, αλλά ο αντίπαλός του πιστεύει ότι η διαφορά θα μπορούσε ακόμα να γεφυρωθεί – είτε από τα 2,8 εκατομμύρια υποστηρικτές ενός υπερεθνικιστή υποψηφίου που ήρθε τρίτος είτε από τα οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόρους που δεν συμμετείχαν στον πρώτο γύρο.

Για τέσσερις ώρες αυτή την εβδομάδα, ο κ. Κιλιτσντάρογλου απαντούσε σε ερωτήσεις κοινού σε ένα κανάλι στο YouTube που ονομάζεται BaBaLa TV. Η εκπομπή έχει φτάσει τις 24 εκατομμύρια προβολές με την τελευταία καταμέτρηση και η Τουρκία έχει πληθυσμό 85 εκατομμύρια.

Ο υποψήφιος της νεολαίας Μεχτέπ πιστεύει ότι ο μαραθώνιος του YouTube θα μπορούσε να λειτουργήσει: «Η συμμετοχή στο BaBaLa TV επηρέασε πολλούς νέους ψηφοφόρους που δεν ψήφισαν την πρώτη φορά».

Είναι μέλος του κεντροδεξιού, εθνικιστικού κόμματος Καλό, το οποίο έχει υποστηρίξει τον αντίπαλο της αντιπολίτευσης και έχει τη μόνη γυναίκα ηγέτη στην τουρκική πολιτική σκηνή, την Μεράλ Ακσενέρ.

Η εμφάνιση ήταν μια έξυπνη κίνηση για έναν υποψήφιο που προσπαθούσε να ξεπεράσει το πλεονέκτημα του αντιπάλου του που ελέγχει περίπου το 90% των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Οι διεθνείς παρατηρητές λένε ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να είχαν μια πραγματική επιλογή, αλλά ότι η Τουρκία «δεν εκπλήρωσε τις βασικές αρχές για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει συγκεντρώσει απλώς σαρωτικές εξουσίες τα τελευταία έξι χρόνια – έχει καταστείλει τη διαφωνία και οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν ριχτεί στη φυλακή.

Προβλέποντας μια νίκη Ερντογάν και περαιτέρω οικονομική αστάθεια, οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν με την τουρκική λίρα να φτάνει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Παρασκευή. Η ζήτηση για ξένο νόμισμα έχει αυξηθεί και τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002.

Αυτό θα είναι ελάχιστα ανησυχητικό στην πόλη Μπάλα, μια ώρα οδικώς στα νοτιοανατολικά της Άγκυρας.

Περισσότερο από το 60% των ψηφοφόρων υποστήριξε τον Πρόεδρο Ερντογάν εκεί πριν από δύο εβδομάδες, αν και όλα τα κύρια κόμματα έχουν γραφεία στον κεντρικό δρόμο.

Απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του προέδρου, ο ιδιοκτήτης κεμπάπ ντόνερ Αλ Οζντεμίρ λέει ότι θα ψηφίσει για άλλα πέντε χρόνια τον κ. Ερντογάν.

Αλλά ένας άλλος καταστηματάρχης αρνήθηκε να πει στο BBC ποιον υποστήριξε επειδή φοβόταν ότι θα χάσει τους υποστηρικτές του Ερντογάν ως πελάτες.

Για μήνες η ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας ήταν το νούμερο ένα ζήτημα, αλλά καθώς πλησιάζει ο δεύτερος γύρος της Κυριακής, η ρητορική έχει ενταθεί και οι πρόσφυγες βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πάει ο ενοποιητικός 74χρονος ηγέτης της αντιπολίτευσης με τα χέρια του σφιγμένα σε σχήμα καρδιάς. Αντίθετα, προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον υπερεθνικιστή ηγέτη Σινάν Ογκάν πριν από δύο Κυριακές.

Αν και ο πρόεδρος κέρδισε την υποστήριξη του κ. Ογκάν, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξασφάλισε την υποστήριξη του αντιμεταναστευτικού Κόμματος Νίκης, του οποίου ηγείται ο Ουμίτ Οζντάγκ, το κόμμα του οποίου κέρδισε 1,2 εκατομμύρια ψήφους.

Ο ηγέτης του Κόμματος της Νίκης είπε αυτή την εβδομάδα ο κ. Κιλιτσντάρογλου συμφώνησε να στείλει πίσω «13 εκατομμύρια μετανάστες» εντός ενός έτους «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά όχι τόσους.

Ο καθηγητής Μουράτ Ερντογάν (καμία σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν), ο οποίος διεξάγει μια τακτική επιτόπια μελέτη που ονομάζεται Βαρόμετρο της Συρίας, πιστεύει ότι ο συνολικός αριθμός Σύριων προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν πλησιάζει τα έξι ή επτά εκατομμύρια.

«Ο λόγος τους δεν είναι ρεαλιστικός, φυσικά είναι αδύνατο», λέει ο καθηγητής Ερντογάν. «Αν μιλάμε για [επαναπατρισμό] οικειοθελώς, δεν είναι εφικτό, και με τη βία σημαίνει ότι θα πρέπει να αποστέλλονται ανά ημέρα περισσότεροι από 50.000».

Η ρητορική είναι δυσάρεστη, αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Το 85% των Τούρκων θέλουν οι πρόσφυγες από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Και οι δύο πλευρές έχουν εθνικιστικά κόμματα να κρατήσουν δίπλα τους, λέει ο πολιτικός επιστήμονας Νεζίχ Ονούρ Κουρού από το πανεπιστήμιο Koc, και ο κ. Κιλιτσντάρογλου αξιοποιεί τις ανησυχίες για την ασφάλεια που αισθάνονται πολλοί ψηφοφόροι, ειδικά οι νέοι.

«Γνωρίζει ότι το επίπεδο των αντιληπτών απειλών είναι πολύ υψηλό λόγω της μεταναστευτικής κρίσης και των τρομοκρατικών επιθέσεων και των πολέμων που αφορούν τη Ρωσία, τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν λέει ότι ήδη στέλνει Σύρους πρόσφυγες πίσω και σχεδιάζει να στείλει κι άλλους. Ο κύριος συνεργάτης του είναι το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP.

Και επιτέθηκε επίσης, χρησιμοποιώντας ένα παραποιημένο βίντεο σε μια συγκέντρωση για να συνδέσει τον αντίπαλό του με τους Κούρδους μαχητές του PKK, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στη Δύση καθώς και στην Τουρκία.

Την Παρασκευή είπε ότι μια νίκη του Κιλιτσντάρογλου σήμαινε ότι θα κερδίσουν οι «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στόχος του είναι το μεγάλο φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το οποίο υποστηρίζει τον κ. Κιλιτσντάρογλου και το οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να ταυτίσει με τους μαχητές του PKK. Το HDP αρνείται τέτοιους δεσμούς.

Το HDP, προς το παρόν, υποστηρίζει τον κ. Κιλιτσντάρογλου επειδή θέλει να τερματιστεί το «μονοπρόσωπο καθεστώς» της Τουρκίας. Αλλά έχει γνήσιες ανησυχίες για τη συμμαχία του με έναν ακροδεξιό εθνικιστή.

Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να ηττηθεί λόγω της καταστροφικής συμπεριφοράς του στην οικονομία της Τουρκίας και της κακής απόκρισής του στους σεισμούς του Φεβρουαρίου.

Και όμως σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι τον υποστήριξαν. Το ερώτημα είναι αν θα λειτουργήσει η αλλαγή πλεύσης του κ. Κιλιτσντάρογλου.

«Ήθελα μια αλλαγή, όλοι οι πελάτες μου ήθελαν μια αλλαγή», λέει η Σονγκούλ στο εστιατόριό της με κοτόπουλο στο Bala.

Αλλά τελικά λέει ότι όλοι μένουν με τον πρόεδρο επειδή δεν εμπιστεύονται τον αντίπαλό του: «Θα ψηφίσω τον Ερντογάν καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Ημαθία: Ι.Χ. έπεσε σε αρδευτικό κανάλι-Νεκρός ο οδηγός

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα