ΑΘΗΝΑ
15:40
|
20.04.2024
Δέκα ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική του για κατεδαφίσεις σπιτιών και δήμευση παλαιστινιακών περιουσιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει την πολιτική του για κατεδαφίσεις σπιτιών και δήμευση παλαιστινιακών περιουσιών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με το Middle East Monitor, η έκκληση έγινε σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τα γενικά προξενεία του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας και του Γραφείου του Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η δήλωση καλεί «το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, να σταματήσει όλες τις κατασχέσεις και κατεδαφίσεις και να δώσει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Προέτρεψε επίσης το Τελ Αβίβ «να επιστρέψει ή να αποζημιώσει για όλα τα ανθρωπιστικά είδη που χρηματοδοτούνται από την κοινοπραξία δωρητών», σε σχέση με την κατεδάφιση κτιρίων από το Ισραήλ που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2015 και υπολογίζονται σε 1.291.000 ευρώ.

Οι 10 χώρες «καταδίκασαν έντονα την πρόσφατη κατεδάφιση του σχολείου που χρηματοδοτήθηκε από δωρητές στο Jubbet Adh Dhib» και εξέφρασαν «τη σοβαρή ανησυχία τους για την απειλούμενη κατεδάφιση άλλων 57 σχολείων στη Δυτική Όχθη».

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ευρέως το πρόσχημα της έλλειψης οικοδομικών αδειών για να κατεδαφίσει παλαιστινιακά σπίτια, ειδικά στην περιοχή Γ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Όσλο του 1995 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, χωρίστηκε σε τρία τμήματα – Περιοχή Α, Β και Γ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα