ΑΘΗΝΑ
16:33
|
19.04.2024
Βουλευτές από 20 κόμματα της αντιπολίτευσης απέχουν από την τελετή εγκαινίων του νέου Κοινοβουλίου από τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, πραγματοποίησε την τελετή εγκαινίων του νέου «αμφιλεγόμενου» Κοινοβουλίου της Ινδίας εν μέσω μποϊκοτάζ από 20 κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι πρώτες εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του νέου κτιριακού συγκροτήματος ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Το νέο κοινοβούλιο, τριγωνικού σχήματος, διαθέτει συνολικά 1.272 έδρες σε δύο αίθουσες, σχεδόν 500 περισσότερες από το παλιό κτίριο, καθώς και τουλάχιστον τριπλάσιο χώρο. Διαθέτει τέσσερις ορόφους και αίθουσες με θέμα τα εθνικά σύμβολα της Ινδίας, τοιχογραφίες και γλυπτά από όλη τη χώρα που αποτυπώνουν τα 5.000 χρόνια του ινδικού πολιτισμού.

Το παλιό κοινοβούλιο θα μετατραπεί σε μουσείο. Πέρα από το νέο κοινοβούλιο, το πρότζεκτ περιλαμβάνει συνολικά την κατασκευή αρκετών κυβερνητικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης και νέες κατοικίες για τον αντιπρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας.

Ο Ναρέντρα Μόντι ξεκίνησε τις εκδηλώσεις με τα αποκαλυπτήρια μιας επιγραφής και αναμένεται εντός της ημέρας να εκφωνήσει πανηγυρική ομιλία. Ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα οι βουλευτές 20 κομμάτων της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να μην παραστούν στην τελετή. Κυρίως επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί δεν ζήτησε από τον πρόεδρο της χώρας, Ντουπάντι Μούρμου, να πραγματοποιήσει την τελετή. Το κυβερνών κόμμα BJP χαρακτήρισε το μποϊκοτάζ της αντιπολίτευσης ως μια ενέργεια «ασέβειας στη δημοκρατία». Επιπλέον η αντιπολίτευση αποκήρυξε την απόφαση της κυβέρνησης Μόντι να πραγματοποιήσει τα εγκαίνια ανήμερα της γέννησης του ινδουιστή εθνική VD Savarkar. Για την αντιπολίτευση της Ινδίας ο VD Savarkar είναι μια διχαστική προσωπικότητα με μεγάλο θαυμασμό για τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ. Εν αντιθέσει για το κυβερνών BJP ο VD Savarkar θεωρείται εθνικός ήρωας.

Το σχέδιο για το νέο κτιριακό συγκρότημα με προϋπολογισμό μεγαλύτερο των δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει επίσης προκαλέσει και επικρίσεις περί αλλοίωσης του χαρακτήρα της πόλης. «Η απόφαση για την κατασκευή νέου κτιρίου του κοινοβουλίου ήταν ξαφνική και δεν υπήρξε διαφάνεια, τιμιότητα και φειδώ σε όλη τη διαδικασία», δήλωσε πρόσφατα ο αρχιτέκτονας A.G. Krishna Menon.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για ισχυρές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα