ΑΘΗΝΑ
16:58
|
02.05.2024
Η αστυνομία της Νικαράγουας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ερευνά αρκετές επισκοπές της Καθολικής Εκκλησίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Νικαράγουας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ερευνά αρκετές επισκοπές της Καθολικής Εκκλησίας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μια ημέρα αφότου τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί ενοριών στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής είχαν παγώσει, μεταδίδει το Reuters.

Η αστυνομία, πιστή στην κυβέρνηση του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα, η οποία συγκρούστηκε σφοδρά με τους επισκόπους της Νικαράγουας, είπε ότι από τις 19 Μαΐου βρήκαν «εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια» σε εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις σε διάφορα μέρη της χώρας.

Οι έρευνες «επιβεβαίωσαν την παράνομη αφαίρεση πόρων από τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν διαταχθεί από το νόμο να δεσμευτούν», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση του Ορτέγκα έχει εντείνει τις επιθέσεις κατά της Καθολικής Εκκλησίας στον απόηχο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018 κατά τις οποίες περίπου 360 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από αυτό που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκαλούν αστυνομική καταστολή. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους επισκόπους, οι οποίοι μεσολάβησαν στις συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών, για απόπειρα πραξικοπήματος.

Ντάνιελ Ορτέγκα

Η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονταν με θρησκευτικά πρόσωπα που καταδικάστηκαν για προδοσία και άλλα εγκλήματα και ότι οι έρευνες επιβεβαίωσαν ότι τα κεφάλαια εισήλθαν παράτυπα στη χώρα.

Η αστυνομία είπε ότι η έρευνα επιβεβαίωσε επίσης «άλλες παράνομες δραστηριότητες, οι οποίες εξακολουθούν να διερευνώνται ως μέρος ενός δικτύου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που έχει ανακαλυφθεί στις επισκοπές σε διάφορα τμήματα».

«Οι άνθρωποι έχουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εδώ, έτσι έκαναν το έργο τους», είπε ο καρδινάλιος Λεοπόλντο Μπρένες σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο despacho505.com.

«Αναλύουμε την κατάσταση», είπε, προσθέτοντας ότι οι επίσκοποι θα συναντηθούν και αργότερα θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ο Ορτέγκα έχει φυλακίσει και εκδιώξει ιερείς και μοναχές, έχει απαγορεύσει τα προσκυνήματα και τις θρησκευτικές πομπές και έχει κλείσει γηροκομεία και συσσίτια που διοικούνταν από καλόγριες.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, δικαστήριο της Νικαράγουας καταδίκασε τον υψηλού προφίλ επικριτή της κυβέρνησης επίσκοπο Ρολάντο Αλβαρέζ σε 26 χρόνια φυλάκιση για προδοσία και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, αφού αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο εν μέσω της απέλασης άλλων 222 πολιτικών κρατουμένων.

Στους απελαθέντες κρατούμενους αφαιρέθηκε αμέσως η ιθαγένειά τους, συμπεριλαμβανομένων έξι ιερέων από την επισκοπή Αλβαρέζ που είχαν προηγουμένως καταδικαστεί για τα ίδια εγκλήματα.

Ο Ορτέγκα διέκοψε επίσης τις σχέσεις του με το Βατικανό τον Μάρτιο, λίγο αφότου ο Πάπας Φραγκίσκος συνέκρινε τη διακυβέρνησή του με τη ναζιστική δικτατορία του Αδόλφου Χίτλερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 οι νεκροί της σφαγής στο Σπίτι των Συνδικάτων της Οδησσού

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Κρυφή συνάντηση Μακρόν-Σολτς εν όψει της επίσκεψης του Σι Τζινπίνγκ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα