ΑΘΗΝΑ
19:23
|
05.05.2024
Υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια επίθεσης της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ σε στρατιωτική βάση που επανδρώνεται από ειρηνευτικές δυνάμεις της Ουγκάντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιοουέρι Μουσεβένι δήλωσε αργά το Σάββατο ότι υπήρξαν θύματα κατά τη διάρκεια επίθεσης της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ σε στρατιωτική βάση που επανδρώνεται από ειρηνευτικές δυνάμεις της Ουγκάντα στο Κέρας της αφρικανικής χώρας την Παρασκευή.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Μουσεβένι δεν είπε πόσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν, αλλά ήταν η πρώτη επίσημη παραδοχή για απώλειες μεταξύ των στρατευμάτων της Ουγκάντα που υπηρετούν στην Αποστολή Μετάβασης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (ATMIS) στην επίθεση.

«Συλλυπητήρια στη χώρα και στις οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μουσεβένι, προσθέτοντας ότι ο στρατός της χώρας έχει συστήσει επιτροπή για να ερευνήσει τι συνέβη.

Η Αλ Σαμπάαμπ από το 2006 μάχεται για να ανατρέψει την κυβέρνηση της Σομαλίας που υποστηρίζεται από τη Δύση και να καθιερώσει τη δική της εξουσία βασισμένη σε μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Ο Μουσεβένι είπε κατά τη διάρκεια της επίθεσης «ορισμένοι από τους στρατιώτες εκεί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και πανικοβλήθηκαν, κάτι που τους αποδιοργάνωσε και η αλ Σαμπάαμπ το εκμεταλλεύτηκε για να καταστρέψει τη βάση και να καταστρέψει μέρος του εξοπλισμού».

Οι επιτιθέμενοι ήταν περίπου 800 και κατά τη διάρκεια της επίθεσης τα στρατεύματα της Ουγκάντα αναγκάστηκαν να αποσυρθούν σε μια κοντινή βάση, περίπου εννέα χιλιόμετρα μακριά, είπε.

Οι μαχητές της Αλ Σαμπάαμπ στόχευσαν τη βάση νωρίς την Παρασκευή στο Μπουλαμαρέρ, 130 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Μογκαντίσου.

Η Αλ Σαμπάαμπ ανέφερε τότε σε ανακοίνωσή της ότι είχε πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και σκότωσε 137 στρατιώτες στη βάση.

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη επιβεβαίωση για τα θύματα. Η Αλ Σαμπάαμπ τείνει να δίνει αριθμούς θυμάτων σε επιθέσεις που διαφέρουν από αυτούς που εκδίδουν οι αρχές.

Η ATMIS δεν έχει αναφέρει μέχρι στιγμής πόσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Η ειρηνευτική αποστολή βρίσκεται στη Σομαλία από το 2007 και βοηθά στην υπεράσπιση της κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας ενάντια στους ισλαμιστές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα