ΑΘΗΝΑ
23:26
|
18.04.2024
Ο σουλτάνος του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ-Σάιντ έφτασε στην Τεχεράνη για διήμερη επίσκεψη που αναμένεται να επικεντρωθεί σε περιφερειακά διπλωματικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σουλτάνος του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ αλ-Σάιντ έφτασε στην Τεχεράνη την Κυριακή για διήμερη επίσκεψη που αναμένεται να επικεντρωθεί σε περιφερειακά διπλωματικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας, ανέφεραν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, δύο ημέρες αφότου ο Μουσκάτ μεσολάβησε για ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ιράν και Βελγίου, αναφέρει το Reuters.

Το Ομάν υπήρξε εδώ και καιρό συνομιλητής της Δύσης με το Ιράν και μεσολάβησε για την απελευθέρωση αρκετών ξένων πολιτών και διπλών υπηκόων.

Την Παρασκευή, το Ομάν συνέβαλε στην απελευθέρωση ενός Βέλγου εργαζομένου σε ανθρωπιστική βοήθεια, ο οποίος συνελήφθη το 2022 και καταδικάστηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση και 74 μαστιγώματα με κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, με αντάλλαγμα έναν Ιρανό διπλωμάτη που καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση σε σχέση με αποτυχημένο σχέδιο βομβιστικής επίθεσης στη Γαλλία.

Ωστόσο, δεκάδες αλλοδαποί και διπλοί υπήκοοι παραμένουν στη φυλακή στο Ιράν, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν κατηγορίες κατασκοπίας και ασφάλειας. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν τις συλλήψεις ως τακτική της Τεχεράνης για να κερδίσει παραχωρήσεις από τη Δύση επινοώντας κατηγορίες, πράγμα που η Τεχεράνη αρνείται.

Ο Χάιθαμ αναμένεται να συναντηθεί με τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί για να συζητήσουν θέματα όπως οι τεταμένες σχέσεις της Τεχεράνης με την Αίγυπτο και το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ιράν αντιμετωπίζει επίσης νέα κριτική για το ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον πόλεμό του στην Ουκρανία. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα drones για χρήση σε πόλεμο.

Οι προσπάθειες έξι παγκόσμιων δυνάμεων για αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας της Τεχεράνης του 2015 έχουν σταματήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενων δυτικών φόβων για το ταχέως προχωρούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του ιερατικού κατεστημένου.

Η συμφωνία, την οποία η Ουάσιγκτον εγκατέλειψε το 2018 επί τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είχε επιβάλει περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν που παρέτεινε τον χρόνο που θα χρειαζόταν η Τεχεράνη για να παράγει αρκετό σχάσιμο υλικό για μια πυρηνική βόμβα, αν το επέλεγε. Το Ιράν αρνείται ότι επιδίωξε ποτέ πυρηνικά όπλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα