ΑΘΗΝΑ
02:18
|
18.04.2024
Απαλλάσσονται Φρουζής, Μανιαδάκης και τρία ακόμα στελέχη της εταιρείας για τις καταγγελίες δωροδοκίας τόσο πολιτικών όσο και μη πολιτικών στελεχών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αθώοι όλοι πλην του τελευταίου τροχού της αμάξης, των γιατρών, φαίνεται να κρίνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στο αξέχαστο «σκανδάλο Novartis», καθώς κλείνει με ευνοϊκό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το σκέλος που αφορά τα στελέχη της εταιρείας που είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκία πολιτικών προσώπων και γιατρών.

Την ίδια ώρα ωστόσο γιατροί που ελέγχθηκαν από την Οικονομική Εισαγγελία είναι αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες καθώς φαίρονται να έλαβαν χρήματα για να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας.

Με το βούλευμα, που εκδόθηκε επτά και πλέον χρόνια από την έναρξη των δικαστικών ερευνών για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, οι δικαστές του Συμβουλίου αποφαίνονται ότι το τότε ανώτερο στέλεχος του ελληνικού τμήματος της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης και οι τρεις συγκατηγορούμενοί τους, στελέχη της μητρικής Novartis, δεν τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα «σε ό,τι αφορά στα 10 πολιτικά πρόσωπα που διερευνήθηκαν για την υπ’ αυτών τέλεση πράξεων παθητικής δωροδοκίας είτε ως ύποπτοι είτε ως κατηγορούμενοι».

Στο βούλευμα με αριθμό 764/2023, οι δικαστές διατάσσουν την απαλλαγή των στελεχών της Novartis για τις καταγγελίες δωροδοκίας των Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Ανδρέα Λυκουρένζου, Μάριου Σαλμά, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Κουτρουμάνη, Άδωνι Γεωργιάδη, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου.

Στο ίδιο βούλευμα αναφέρεται ότι οι πέντε κατηγορούμενοι, απαλλάσσονται και για το αδίκημα της δωροδοκίας μη πολιτικών προσώπων καθώς με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα είναι σε βαθμό πλημμελήματος και πλέον έχει παραγραφεί λόγω παρέλευσης 5ετίας.

Ωστόσο για το σκέλος που αφορά γιατρούς που φέρονται να είχαν δωροδοκηθεί για να προωθούν προϊόντα της εταιρείας, ο οικονομικός εισαγγελέας που διενεργεί έρευνα, με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παθητική δωροδοκία (δωροληψία) και νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων κατά 15 γιατρών για τους οποίους προκύπτουν στοιχεία από την έρευνα που διενεργείται. Η Οικονομική Εισαγγελία ερευνά και άλλους γιατρούς που φαίνεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα