ΑΘΗΝΑ
16:00
|
20.04.2024
Κατηγόρησε τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό πως θέλει να προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε Σέρβους και ΝΑΤΟ μετά τις σημερινές συγκρούσεις με δεκάδες τραυματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κλιμακώνεται επικίνδυνα για μία ακόμη φορά η ένταση στο Ζβέτσαν του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μετά τον σημερινό τραυματισμό τουλάχιστον 50 Σέρβων διαδηλωτών (εκ των οποίων τουλάχιστον ένας πολύ σοβαρά) από πυρά Κοσοβάρων Αλβανών αστυνομικών και ενδεχομένως των ΝΑΤΟϊκών ενόπλων της δύναμης KFOR.

This image has an empty alt attribute; its file name is %CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-338.png

Στα ίδια σοβαρά επεισόδια σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τραυματίστηκαν νωρίτερα τουλάχιστον 25 στρατιώτες της KFOR (οι περισσότεροι Ιταλοί και Ούγγροι).

Τι είπε ο Βούτσιτς στο βραδινό διάγγελμα

Στο αποψινό του διάγγελμα ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επέρριψε την ευθύνη για τη νέα έκρηξη της βίας στον Κοσοβάρο Αλβανό πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι, λέγοντας πως ο στόχος των τελευταίων κινήσεων κλιμάκωσης της έντασης από την κυβέρνηση του τελευταίου σε βάρος των Σέρβων της περιοχής είναι να στρέψει την Σερβία ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο του αποψινού τηλεοπτικού διαγγέλματός του, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δεν παρέλειψε να επιρρίψει ευθύνες και στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, επισημαίνοντας πως η ΝΑΤΟϊκή στρατιά (σ.σ. που μοιάζει σαν τον λύκο που έβαλαν να φυλάει τα πρόβατα) «δεν προστάτεψε ως όφειλε» τους Σέρβους, που όπως εξήγησε, συγκεντρώθηκαν σήμερα για να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους για την παράνομη και αυθαίρετη κατάληψη των δημαρχείων.

Οι Σέρβοι ήθελαν απλώς να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά «τους περίμεναν στρατιώτες της KFOR και συρματοπλέγματα» είπε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι η KFOR άφησε τους «δημάρχους» του Κούρτι να μπουν στα δημαρχεία και μετά «τους προστάτευσαν από τους Σέρβους», αντί να κάνουν το αντίστροφο.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της σερβικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης,ο Βούτσιτς υποστήριξε επίσης πως ένας Κοσοβάρος Αλβανός αστυνομικός και όχι άνδρας της KFOR άρχισε να πυροβολεί με βροχή πυρών κατά των Σέρβων διαδηλωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους αμύνθηκαν πετώντας πέτρες και ό,τι άλλο έβρισκαν για να προστατευτούν.

«Αν και λέμε εδώ και μήνες ότι ο Άλμπιν Κούρτι έχει μόνον μία επιθυμία: να προκαλέσει συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια και να προκαλέσει αιματοχυσία στην ευρύτερη περιοχή, λίγοι μας άκουσαν. Λίγοι ήθελαν να κατανοήσουν την ουσία όλων όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βούτσιτς.

Κατηγόρησε ακόμη τον Κοσοβάρο Αλβανό πρωθυπουργό πως θέλει να προκαλέσει μία μεγάλη σύγκρουση ανάμεσα σε Σέρβους και ΝΑΤΟ και μετά υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο «λέγοντας ότι δεν έχει σχέση».

Την έντονη ανησυχία του για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Αφορμή για το νέο κύκλο έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δίνει η επιλογή των Κοσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων να αναλάβουν πόστα δημάρχων σε δήμους περιοχών όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, αξιοποιώντας το μποϋκοτάρισμα των δημοτικών εκλογών που έκαναν οι τελευταίοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας μεταξύ άλλων για το καθεστώς διακρίσεων και περιορισμών που επιβάλλεται σε βάρος τους από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα