ΑΘΗΝΑ
05:04
|
04.05.2024
Ο Πούτιν έκανε λόγο για «ξεκάθαρη απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειες για μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη νίκη του στον χθεσινό δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. Ο Πούτιν ευχαρίστησε μάλιστα τον Ερντογάν για την «προσωπική του συμβολή» στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

«Η νίκη σας στις εκλογές ήταν φυσικό αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς εργασίας σας ως επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τουρκίας και αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της υποστήριξης του τουρκικού λαού στις προσπάθειές σας να ενισχύσετε την κρατική κυριαρχία και να επιδιώξετε μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική», έγραψε ο Πούτιν σε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Ερντογάν.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσωπική σας συμβολή στην ενίσχυση των φιλικών ρωσοτουρκικών σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», συνέχισε ο Πούτιν, επισημαίνοντας την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας και τη δημιουργία ενός νέου κόμβου φυσικού αερίου ως δύο σημαντικά κοινά έργα.

«Από τα βάθη της καρδιάς μου σας εύχομαι νέες επιτυχίες… καθώς και καλή υγεία και ευημερία», κατέληξε ο Πούτιν.

Με καταμετρημένο πάνω από το 99% των ψηφοδελτίων, ο Ερντογάν προηγήθηκε του Κιλιτσντάρογλου με 55,12% των ψήφων έναντι 47,88%, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του τουρκικού πρακτορείου Anadolu.

Στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου προέδρου –που περιγράφεται από τον Πούτιν ως «ανεξάρτητη» και από τον ίδιο τον Ερντογάν ως «ισορροπημένη», η Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Τουρκία φιλοξένησε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου πέρυσι και μεσολάβησε για την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Παρά τη δήλωση του Ερντογάν ότι η Τουρκία θέλει μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία «το συντομότερο δυνατό», η Άγκυρα πούλησε στο Κίεβο drones κρούσης και αναγνώρισης Bayraktar TB2 και τα ανθεκτικά στις νάρκες τεθωρακισμένα οχήματα Kipri, προκαλώντας τη διαμαρτυρία της Μόσχα αυτή την εβδομάδα.

«Οι προμήθειες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου… έρχονται σε αντίθεση με τον ρόλο του μεσολαβητή», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης Γιούρι Πίλιπσον στο RIA Novosti το Σάββατο.

«Χρειάζεστε μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι σε μια χώρα όπως η Ρωσία», είπε ο Ερντογάν στο CNN, προσθέτοντας ότι «είμαστε ένα ισχυρό κράτος και έχουμε μια θετική σχέση με τη Ρωσία».

Ο Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη, κατηγόρησε τη Ρωσία για ανάμιξη στις εκλογές αυτού του μήνα και υποσχέθηκε στενότερη ευθυγράμμιση με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα