ΑΘΗΝΑ
10:02
|
03.05.2024
24ωρη απεργία στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και συγκέντρωση το πρωί στην Πύλη του Περάματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, προχώρησε η Λιμενική Αρχή Περάματος, μετά το χθεσινό εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας εργαζόμενος και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι δύο.

Πρόκειται για τον πλοίαρχο του πλοίου, τον τεχνικό ασφαλείας – επιβλέπων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, τον εργοδότη του χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον εκπρόσωπο της επιχείρησης που διενεργούσε τις επισκευαστικές εργασίες.

Το συμβάν σημειώθηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών εξαγωγής του πτερυγίου του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος, αυτό εκτινάχτηκε και αποσυνδέθηκε από τον γάντζο μεταφοράς του και στη συνέχεια έπεσε σε υφιστάμενο ικρίωμα στο οποίο βρίσκονταν τέσσερα 4 άτομα που εκτελούσαν την εργασία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 47χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος και τον τραυματισμό επίσης ενός 47χρονου και ενός 43χρονου.

Ο 47χρονος χειριστής του γερανοφόρου οχήματος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο ένας από τους τραυματίες νοσηλεύεται στο Τζάνειο νοσοκομείο με τραύματα στην κνήμη και τον αυχένα και ο άλλος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με τραύματα στο κεφάλι.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρος Κλιάρης και έδωσε εντολή για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και συνθηκών του δυστυχήματος. Παράλληλα, επικοινώνησε με τους οικείους του θανόντα εκφράζοντας τους τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του καθώς και τη λύπη του για το συμβάν, ενώ ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

24ωρη απεργία στην Ζώνη

Με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν πως στο σημείο δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, οργανώνει την απεργιακή απάντηση του κλάδου, ταυτόχρονα ενημερώνει και προειδοποιεί: «Το τέταρτο πτερύγιο της προπέλας έπεσε και τους καταπλάκωσε λόγω ελλείψεως κατάλληλου εξοπλισμού για την εκτέλεση εργασιών. Περιμένουμε άμεσα να ενημερωθούμε αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι δεν υπήρχε άδεια για τις εν λόγω εργασίες, γεγονός που αφήνει έκθετους την πλοιοκτήτρια εταιρεία και τον εργολάβο».

Εντωμεταξύ σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση το πρωί στην πύλη της Ζώνης προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι, μετά από απόφαση της διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας κάνοντας λόγο για «προδιαγεγραμμένο έγκλημα».

«Σήμερα θρηνούμε έναν ακόμα συνάδελφο μας στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα που συντελείται στην Ναυπηγοεπισκευστική ζώνη του Περάματος, στη Σύρο, στη Σαλαμίνα, στην Ελευσίνα, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και τους ανύπαρκτους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες, το συνδικάτο Μετάλλου έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Δεν είμαστε μάντεις, κάθε μέρα προειδοποιούμε για αυτό που βιώνουμε.», αναφέρει η ανακοίνωση του σωματείου.

Η ΓΣΕΕ

«Δυστυχώς, ακόμη ένας εργαζόμενος χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας και δύο εργαζόμενοι τραυματίζονται, γιγαντώνοντας τη μαύρη λίστα των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων στη χώρα μας. Η σημερινή τραγωδία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με τον θάνατο ενός 47χρονου χειριστή γερανού και τον τραυματισμό ακόμη δύο εργατών, αποδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία τονίζει ότι έχει κατ’ επανάληψη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα εργατικά δυστυχήματα, ζητώντας τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, «ώστε να μην θρηνήσουμε άλλους εργαζόμενους».

«Ζητάμε για πολλοστή φορά από τους υπεύθυνους, τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων, καθώς και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας. Ζητάμε για τη σημερινή τραγωδία την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές αναλογούν και την τιμωρία των υπευθύνων» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα