ΑΘΗΝΑ
00:04
|
24.09.2023
Ο Ουγκαντέζος πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι ενέκρινε τον νόμο αυτό, που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς στον κόσμο παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών του εταίρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ιδιαίτερη ανησυχία» εξέφρασε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την έγκριση από τον πρόεδρο της Ουγκάντας ενός αμφιλεγόμενου «νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας» που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς παγκοσμίως.

Σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάριτς, εκφράζεται ανησυχία για την θέσπιση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα, καλώντας τα κράτη-μέλη να σέβονται την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Καλεί ακόμη μια φορά όλες τις χώρες να αποποινικοποιήσουν τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τα τρανς άτομα. Για να είναι ξεκάθαρος, κανείς δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, να φυλακίζεται, γι’ αυτόν που αγαπάει» ανέφερε ο Ντουζάριτς.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες του νόμου αυτού στις αποστολές του ΟΗΕ, ανέφερε πως η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Ουγκάντα «συνεχίζει τον διάλογο με την κυβέρνηση για να δει ποια θα είναι η επίπτωση».

«Η UNAIDS εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο στη μάχη κατά της μετάδοσης του HIV-AIDS, αλλά προφανώς, κάθε υπηρεσία (του ΟΗΕ) θα λάβει τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της για να δει εάν οι δραστηριότητές της μπορούν να συνεχιστούν ή όχι» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Ουγκαντέζος πρόεδρος Γιοβέρι Μουσεβένι ενέκρινε τον νόμο αυτό, που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς στον κόσμο παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών του εταίρων. Με την ονομασία «Νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας 2023», το κείμενο προβλέπει βαριές ποινές για τα πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προωθούν την ομοφυλοφιλία. Οι επαναλαμβανόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν αδίκημα που τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Η αστυνομία της Φλόριντα σταμάτησε 10χρονο οδηγό στον αυτοκινητόδρομο

Σουδάν: Ο αρχηγός του στρατού ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες

Πώς η φαιντανύλη «σαρώνει» τις ΗΠΑ

Η Τουρκία συνέλαβε 439 παράτυπους μετανάστες και έσωσε 102 την ίδια μέρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα