ΑΘΗΝΑ
02:39
|
25.04.2024
«Οι δημοκρατίες δεν μπορούν να αναστέλλονται ή να τίθενται όμηροι» ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρωθυπουργός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διάγγελμα απηύθυνε απόψε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι σε μία προσπάθεια να υποστηρίξει την κατάληψη δημαρχείων σε σερβοκατοικούμενες πόλεις του βορρά από τους Κοσσοβάρους Αλβανούς «δημάρχους» που εκλέχθηκαν τον Απρίλιο στις δημοτικές εκλογές μόλις από το 3,5% του εκλογικού σώματος, καθώς οι Σέρβοι ψηφοφόροι που πλειοψηφούν στις περιοχές αυτές τον καταψήφισαν.

«Η Δημοκρατία του Κοσόβου είναι η πιο δημοκρατική χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια» ισχυρίστηκε στο μήνυμά του ο Άλμπιν Κούρτι, προσθέτοντας πως οι νέοι δήμαρχοι «έχουν την πλήρη, άνευ όρων, αταλάντευτη υποστήριξη του Κοσσυφοπεδίου.

«Οι δημοκρατίες δεν μπορούν να αναστέλλονται ή να τίθενται όμηροι» ανέφερε σε άλλο σημείο του τηλεοπτικού διαγγέλματος ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Άτυπες κυρώσεις στην Πρίστινα από τις ΗΠΑ

Νωρίτερα, το Κοσσυφοπέδιο τέθηκε υπό καθεστώς άτυπων κυρώσεων από τις ΗΠΑ, λόγω της συμπεριφοράς του πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα Τζέφρι Χόβενιερ σε συνέντευξη Τύπου επέκρινε έντονα την απόφαση της Πρίστινα να επιβάλει με τη βία το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της 23ης Απριλίου.

Ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η συμμετοχή του Κοσόβου στη διακλαδική στρατιωτική άσκηση «Defender Europe 2023» ενώ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον ενθουσιασμό» να προωθούν το αίτημα του Κοσόβου για αναγνώριση της ανεξαρτησίας.

Επίσης ανέφερε ότι ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις Κοσοβάρων επισήμων στις ΗΠΑ. Ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κόσοβο επισήμανε ότι κλιμάκωση της έντασης στον Βορρά του Κοσόβου που προκλήθηκε από την Πρίστινα υπονομεύει την διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ο Τζέφρι Χόβενιερ δήλωσε ότι ο Κούρτι δεν εισάκουσε τις συστάσεις των ΗΠΑ στον χειρισμό του ζητήματος των δημάρχων και λειτούργησε αυτοβούλως.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ «γυρίζουν την πλάτη» στο Κοσσυφοπέδιο και κατά γενική εκτίμηση αυτό θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης Κούρτι στο εσωτερικό.

Την περασμένη Παρασκευή 26 Μαΐου, η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά για να διαλύσει συγκεντρώσεις του σερβικού πληθυσμού που εμπόδιζε τους νεοκλεγέντες δημάρχους να αναλάβουν καθήκοντα. Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς τη συμμετοχή των Σέρβων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα