ΑΘΗΝΑ
19:22
|
18.04.2024
Ο νέος πυροσβεστικός στόλος της Ε.Ε., rescEU, περιλαμβάνει συνολικά 24 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα από 10 χώρες-μέλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον διπλασιασμό του πυροσβεστικού στόλου rescEU για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, ενόψει ενός πιθανώς δύσκολου καλοκαιριού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως έγινε γνωστό, ο νέος πυροσβεστικός στόλος της Ε.Ε., rescEU, περιλαμβάνει συνολικά 24 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα από 10 χώρες-μέλη. Συγκεκριμένα ο στόλος απαρτίζεται:

  • Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Κροατία.
  • Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Κύπρο.
  • Δύο ελικόπτερα από την Τσεχία.
  • Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και ένα ελικόπτερο από τη Γαλλία o Δύο ελαφρά αεροσκάφη από τη Γερμανία.
  • Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους, δύο ελαφρά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο από την Ελλάδα.
  • Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Ιταλία.
  • Δύο ελαφρά αεροσκάφη από την Πορτογαλία.
  • Δύο υδροφόρα αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους από την Ισπανία.
  • Τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη από τη Σουηδία.

Επιπλέον, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, και η Φινλανδία θα αποστείλουν περίπου 450 πυροσβέστες και πυροσβέστριες στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Όταν η κλίμακα της δασικής πυρκαγιάς υπερβαίνει τις ικανότητες αντιμετώπισης μιας χώρας, η χώρα αυτή μπορεί να ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Μόλις ενεργοποιηθεί, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ συντονίζει και χρηματοδοτεί τη βοήθεια που παρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και εννέα επιπλέον συμμετέχοντα κράτη μέσω οικειοθελών προσφορών.

Επίσης, η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει την Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας ώστε να διαθέτει κρίσιμο αριθμό άμεσα διαθέσιμων ικανοτήτων πολιτικής προστασίας και να έχει δυνατότητα ισχυρότερης και συνεκτικής συλλογικής αντιμετώπισης. Σε περίπτωση που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί επιπλέον βοήθεια διάσωσης, παρεμβαίνει το πυροσβεστικό απόθεμα του rescEU το οποίο παρέχει επιπλέον ικανότητες για την αντιμετώπιση καταστροφών στην Ευρώπη.

Τέλος, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παρακολουθεί την εξέλιξη των δασικών πυρκαγιών με τη στήριξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές, ενώ η υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus της Ε.Ε. συμπληρώνει τις επιχειρήσεις με λεπτομερείς πληροφορίες από το διάστημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μην θεωρείτε δεδομένο το ισχυρό δολάριο…

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Γκουτέρες: Η Μέση Ανατολή στο χείλος μιας περιφερειακής σύγκρουσης

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα