ΑΘΗΝΑ
16:18
|
04.05.2024
Πολλά κτίρια στη ρωσική πρωτεύουσα υπέστησαν μικρές ζημιές. Νέο χτύπημα με drones και στο Κίεβο με πληροφορίες για έναν νεκρό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σπάνια επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) δέχθηκε η Μόσχα με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές σε κτίρια. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι όλα τα UAVs καταστράφηκαν καθώς κινούνταν προς την πρωτεύουσα. Κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία για «τρομοκρατική ενέργεια».

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση νωρίς το πρωί, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται. Οι κάτοικοι πολλών πολυκατοικιών που βρίσκονται σε δύο τετράγωνα εκκενώθηκαν άμεσα, αλλά αργότερα επέστρεψαν στα σπίτια τους.

«Νωρίς σήμερα το πρωί, ως αποτέλεσμα της επίθεσης με drone, σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε πολλά κτίρια», δήλωσε ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν. «Κανείς δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα drones στάλθηκαν από το Κίεβο αλλά καταστράφηκαν όλα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Σήμερα το πρωί το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με drones εναντίον στόχων στην πόλη της Μόσχας», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για οκτώ drones τα οποία αναχαιτίστηκαν είτε με ηλεκτρονικά μέσα είτε «με το αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S».

Ο Ρώσος βουλευτής Μαξίμ Ιβάνοφ δήλωσε ότι ήταν η πιο σοβαρή επίθεση στη Μόσχα από τις ναζιστικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι κανένας πολίτης δεν μπορεί πλέον να αποφύγει αυτό που είπε ότι είναι «η νέα πραγματικότητα».

«Είτε θα νικήσετε τον εχθρό σαν μια γροθιά με την Πατρίδα μας, είτε η ανεξίτηλη ντροπή της δειλίας, της συνεργασίας και της προδοσίας θα κατακλύσει την οικογένειά σας», είπε.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας στο εσωτερικό της Ρωσίας έχουν αυξηθεί σε ένταση τις τελευταίες εβδομάδες. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από μια επίθεση με drone στο Κρεμλίνο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Ουκρανία δεν έχει παραδεχθεί δημόσια ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.

Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι υπήρξαν μικρές ζημιές λόγω των συντριμμιών που έπεσαν, αλλά δεν είπε πόσα drones επιτέθηκαν.

Το κανάλι Telegram Baza, το οποίο έχει καλές πηγές μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε ότι περίπου 25 drones επιτέθηκαν στη Μόσχα. Το ρωσικό RBK επικαλέστηκε άγνωστη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών ότι κατέρριψε περισσότερα από 10 drones.

Ο Αντρέι Βορόμπιοφ, κυβερνήτης της περιφέρειας της Μόσχας, δήλωσε στο κανάλι Telegram ότι πολλά drones καταρρίφθηκαν κατά την προσέγγισή τους στη Μόσχα. Ο κυβερνήτης ζήτησε από τους κατοίκους της περιφέρειας της Μόσχας να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους προσθέτοντας ότι «όλες οι μονάδες εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης βρίσκονται σε λειτουργία και θα ακολουθήσουν περαιτέρω πληροφορίες».

Ταυτόχρονα, η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αντιμετώπισε στη διάρκεια της νύχτας «την μεγαλύτερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones)» κατά του Κιέβου «από τότε που άρχισε η εισβολή» των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, με τις στρατιωτικές αρχές να δηλώνουν ότι κατέρριψαν 52 από τα 54 drones-καμικάζι που εξαπολύθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, εκ των οποίων «περισσότερα από 40» πάνω από την πρωτεύουσα.

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια εναέριου «στόχου» που καταρρίφθηκε κατέπεσαν σε πολυκατοικία του Κιέβου τις πρώτες πρωινές ώρες, προκαλώντας πυρκαγιά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Κατά τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, οι δυο υψηλότεροι όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν κι ίσως βρεθούν περισσότερα θύματα στα χαλάσματα.

Η στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε πάνω από 20 ρωσικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι.

Κάνοντας λόγο για νέα «μαζική» επιδρομή κατά κύματα, ο Σερχίι Πόπκο ανέφερε μέσω Telegram πως η Ρωσία διεξήγαγε την επίθεση μόνο με ιρανικής κατασκευής UAVs-καμικάζι. Δεν διευκρίνισε πόσα θεωρούν οι ουκρανικές αρχές πως στάλθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ένας νεκρός από πυροβολισμούς στη δυτική Θεσσαλονίκη

Βομβιστικές επιθέσεις σε στρατόπεδα εκτοπισμένων στην ανατολική ΛΔ Κονγκό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα