ΑΘΗΝΑ
13:42
|
19.04.2024
Ο ευρωενωσιακός νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ στις 25 Αυγούστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Twitter θα απαγορευτεί σε ολόκληρη την Ε.Ε., εάν δεν συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης και Τηλεπικοινωνιών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ στις 25 Αυγούστου.

«Η παραπληροφόρηση είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που βαραίνουν τις δημοκρατίες μας», δήλωσε ο Μπαρό στο ραδιόφωνο France Info. «Ελπίζω ότι το Twitter θα συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες έως τις 25 Αυγούστου. Διαφορετικά, δεν θα είναι πλέον ευπρόσδεκτο στην Ευρώπη. Το Twitter, εάν κατ’ εξακολούθηση δεν ακολουθεί τους κανόνες μας, θα αποκλειστεί από την Ε.Ε.».

Ο DSA ορίζει ότι οι μηχανές αναζήτησης και οι μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Twitter, το YouTube και το TikTok, θεσπίζουν μέτρα για τον μετριασμό της «παραπληροφόρησης ή της εκλογικής χειραγώγησης, της κυβερνοβίας κατά των γυναικών ή των βλαβών σε ανηλίκους στο διαδίκτυο». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο στους παραβάτες έως και 6% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Twitter είχε αποσυρθεί από τον εθελοντικό Κώδικα Πρακτικής της Ε.Ε. για την παραπληροφόρηση.

«Αλλά οι υποχρεώσεις παραμένουν. Μπορείς να τρέξεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς», είπε ο Μπρετόν, προσθέτοντας ότι οι όροι του DSA θα είναι «έτοιμοι για επιβολή» όταν λήξει η προθεσμία συμμόρφωσης τον Αύγουστο.

Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος απέκτησε το Twitter πέρυσι, υποσχέθηκε να απαλλάξει την πλατφόρμα από την παραπληροφόρηση και το περιεχόμενο μίσους, αλλά και να προασπίσει την ελευθερία του λόγου και να προσφέρει περισσότερη διαφάνεια. «Αυτή η πλατφόρμα θέλει να είναι η λιγότερο αναληθής πηγή πληροφοριών», έγραψε ο Μασκ στο Twitter στις αρχές Μαΐου.

Παράλληλα, νωρίτερα αυτό το μήνα το Twitter εκπλήρωσε το αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης να περιορίσει την πρόσβαση σε ορισμένους λογαριασμούς τις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές και γενικές εκλογές στη χώρα. Ο Μασκ υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση λέγοντας ότι ήθελε να αποφύγει το κλείσιμο του Twitter εντελώς στην Τουρκία.

«Δεν μπορούμε να πάμε πέρα από τους νόμους μιας χώρας… Εάν έχουμε την επιλογή είτε οι άνθρωποι μας να πάνε στη φυλακή είτε να συμμορφωθούμε με τους νόμους, θα συμμορφωθούμε με τους νόμους», δήλωσε ο Μασκ στο BBC τον περασμένο μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα