ΑΘΗΝΑ
04:52
|
06.05.2024
Είκοσι τρεις άνθρωποι που κρίθηκαν ένοχοι με την κατηγορία πως πολέμησαν στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) καταδικάστηκαν σε θάνατο σε δικαστήριο της Λιβύης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Λιβύης καταδίκασε 23 ανθρώπους σε θάνατο και άλλους 14 σε ισόβια κάθειρξη τη Δευτέρα για το ρόλο τους σε μια θανατηφόρα εκστρατεία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που περιελάμβανε τον αποκεφαλισμό μιας ομάδας Αιγύπτιων Χριστιανών και την κατάληψη της πόλης της Σύρτης το 2015.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ένα άλλο άτομο καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια φυλάκιση, έξι άτομα σε δέκα χρόνια, ένα άτομο σε πέντε χρόνια και άλλα έξι άτομα έως τρία χρόνια, ενώ πέντε άτομα αθωώθηκαν και άλλοι τρεις πέθαναν πριν η υπόθεσή τους εκδικαστεί.

Το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη ήταν ένα από τα ισχυρότερα της μαχητικής ομάδας εκτός της αρχικής της επικράτειας στο Ιράκ και τη Συρία, εκμεταλλευόμενη το χάος και τον πόλεμο που ακολούθησε μια εξέγερση του 2011 με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ.

Το 2015 εξαπέλυσε επίθεση στο πολυτελές ξενοδοχείο Corinthia στην Τρίπολη, σκοτώνοντας εννέα άτομα, προτού απαγάγει και αποκεφαλίσει δεκάδες Αιγύπτιους Χριστιανούς των οποίων οι θάνατοι εμφανίστηκαν σε φρικιαστικές προπαγανδιστικές ταινίες.

Αφού κέρδισε εδάφη στη Βεγγάζη, τη Ντέρνα και την Ατζαμπίγια στην ανατολική Λιβύη, η ομάδα κατέλαβε την κεντρική παράκτια πόλη της Σύρτης, κρατώντας την μέχρι τα τέλη του 2016, καθώς επέβαλε ένα σκληρό καθεστώς δημόσιας ηθικής που υποστηρίχθηκε από βάναυσες τιμωρίες.

Ο Μουσταφά Σάλεμ Τραμπούλσι, επικεφαλής μιας οργάνωσης για τις οικογένειες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν από την ομάδα είπε ότι ήλπιζε ότι όλοι οι ύποπτοι θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή, αλλά αποδέχτηκε το αποτέλεσμα.

«Ο γιος μου αγνοείται και ο συγγενής μου, ο κουνιάδος μου, δολοφονήθηκε στην πλατεία της Σύρτης», είπε.

«Ως συνήγοροι των οικογενειών των θυμάτων, θεωρούμε την ετυμηγορία του δικαστηρίου πολύ ικανοποιητική και πολύ δίκαιη (…) Το δικαστήριο καταδίκασε αυτούς που αποδείχθηκε η ενοχή τους και αθώωσε αυτούς σε βάρος των οποίων δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο Λόφτι Μοχάιχεμ, δικηγόρος που αντιπροσώπευσε τις οικογένειες των πεσόντων στις μάχες εναντίον του ΙΚ.

Καθώς απαγγέλλονταν οι ετυμηγορίες και οι ποινές, γυναίκες ξέσπασαν σε κραυγές χαράς, χειροκροτήματα, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Αλλάχου Άκμπαρ», ή «το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα