ΑΘΗΝΑ
13:31
|
19.04.2024
Την ανακοίνωση του Πενταγώνου πως το Πεκίνο απέρριψε μια συνομιλία μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών σχολίασε το κινεζικό υπ. Εξ,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον μπορεί να διορθώσει τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών στρατευμάτων με το να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της Κίνας, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πεκίνου, Μάο Νινγκ. Τα σχόλιά της έγιναν λίγο αφότου το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι η Κίνα απέρριψε μια συνάντηση μεταξύ των αρχηγών άμυνας των δύο χωρών στη Σιγκαπούρη.

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση, η Μάο δεν επιβεβαίωσε με σαφήνεια ότι το Πεκίνο αρνήθηκε τη συνάντηση, αλλά επεσήμανε ότι ο λόγος, για τον οποίο οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε αδιέξοδο όσον αφορά τον διάλογο, «είναι ξεκάθαρος» στην Ουάσιγκτον.

«Η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να σεβαστεί ειλικρινά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα της Κίνας, να διορθώσει αμέσως τις λάθος πρακτικές της», είπε, καλώντας την Ουάσιγκτον να «δείξει ειλικρίνεια» και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες και ατμόσφαιρα για διάλογο.

Σε δήλωση στη Wall Street Journal, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε σήμερα ότι η Κίνα «απέρριψε την πρόσκλησή μας στις αρχές Μαΐου για να συναντηθεί ο υπουργός [Λόιντ] Όστιν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της ΛΔΚ, Λι Σανγκφού, στη Σιγκαπούρη».

Οι συνομιλίες αναμενόταν να πραγματοποιηθούν στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ ασφαλείας Shangri-La Dialogue που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ο Λίο Πενγκίου, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «επιδιώκουν να καταστείλουν την Κίνα με όλα τα δυνατά μέσα», συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων σε οντότητες και άτομα.

Τα σχόλια του εκπροσώπου ήρθαν αφού οι Financial Times ανέφεραν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Λι ήταν απίθανο να συναντηθεί με τον Όστιν, καθώς ο Κινέζος αξιωματούχος επιβλήθηκε σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2018 για την υποτιθέμενη συμμετοχή του στη μεταφορά ρωσικών όπλων στον στρατό του Πεκίνου. Οι πηγές του ρεπορτάζ σημείωσαν επίσης τότε ότι «θα ήταν σχεδόν αδύνατο» για την Κίνα να συμφωνήσει σε τέτοιες συνομιλίες υψηλού επιπέδου, εάν δεν αρθούν αυτοί οι περιορισμοί.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, ο νέος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να κάνει κάτι τέτοιο, με αξιωματούχους των ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι οι κυρώσεις δεν εμποδίζουν τον Λι από το να συναντήσει τους Αμερικανούς ομολόγους του.

Οι σινο-αμερικανικές σχέσεις επιδεινώνοντας ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα γύρω από το ζήτημα της Ταϊβάν, η οποία αγόρασε όπλα από τις ΗΠΑ παρά την αντίθεση της Κίνας,.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα