ΑΘΗΝΑ
09:48
|
26.04.2024
Τα στρατιωτικά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο δυνάμεων κατέρρευσαν μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα απέρριψε την πρόσκληση των ΗΠΑ για συνάντηση των υπουργών Αμύνης των δύο χωρών στη Σιγκαπούρη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου κορυφής για την ασφάλεια (διάλογος Shangri-La), ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι απέρριψε την πρόσκλησή μας στις αρχές Μαΐου για συνάντηση του Λόιντ Όστιν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της ΛΔΚ Λι Σανγκφού στη Σιγκαπούρη αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, χθες Δευτέρα.

«Η απροθυμία της ΛΔΚ να συμμετάσχει σε ουσιαστικές στρατιωτικές συζητήσεις δεν θα μειώσει τη δέσμευση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας να αναζητήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό», πρόσθεσε ο Ράιντερ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Όστιν και του Κινέζου ομολόγου του, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας τον περασμένο Μάρτιο.

Η προοπτική μιας συνάντησης μεταξύ τους παρακολουθούνταν στενά λόγω των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή και της ολοένα αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για ζητήματα από την Ταϊβάν μέχρι το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι Όστιν και ο Λι θα βρεθούν και οι δύο στη Σιγκαπούρη για τον Διάλογο Shangri-La, μια ετήσια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια που πρόκειται να ξεκινήσει την Παρασκευή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την περσινή σύνοδο είχε υπάρξει συνάντηση του Αμερικανού Αμύνης με τον Κινέζο, τότε ομόλογό του, Λι Γουέι Φενγκ.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η συνάντηση, αλλά οι εντάσεις έχουν εκτοξευθεί φέτος ειδικά μετά την κρίση με το φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που κατέρριψαν οι ΗΠΑ.

Ο Λι, ο οποίος υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις από το 2018 για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών και εξοπλισμού από τον κύριο εξαγωγέα όπλων της Ρωσίας, τη Rosoboronexport, συμμετέχει επίσης στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το κορυφαίο αμυντικό όργανο της Κίνας, υπό την ηγεσία του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν ότι ο Κινέζος υπουργός, που πρόκειται να φτάσει αύριο Τετάρτη στη Σιγκαούρη, θα εκφωνήσει ομιλία για τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας για την ασφάλεια και θα πραγματοποιήσει ορισμένες διμερείς συναντήσεις με «σχετικές» χώρες.

Ο Όστιν θα φτάσει στην Σιγκαπούρη από την Ιαπωνία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Γιασουκάζου Χαμάντα και θα επισκεφθεί τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, θα εκφωνήσει ομιλία το πρωί του Σαββάτου και θα συναντηθεί με βασικούς ηγέτες για την προώθηση των αμυντικών συνεργασιών των ΗΠΑ στην περιοχή και το όραμα για «έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα