ΑΘΗΝΑ
11:40
|
01.05.2024
Τα ασυγκράτητα γέλια δημοσιογράφου του ΑΡ προκάλεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν διαμαρτυρήθηκε για τα σινικά αντίποινα σε βάρος της αμερικάνικης Micron.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη ρήση «τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας δικά μας» θύμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει από μεγάλα έργα υποδομών την αμερικανική εταιρία ημιαγωγών Micron Technology  για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

Όπως δηλαδή έχουν κάνει εδώ και αρκετά χρόνια οι ΗΠΑ (ήδη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ) όταν απέκλεισαν μεγάλες κινέζικες εταιρίες τηλεπικοινωνίας με πρώτο τον κολοσσό Huawei  από το στήσιμο τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς (5G)  όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες που λογαριάζουν πως είναι εταίροι ή σύμμαχοι.

Χτες το βράδυ, λοιπόν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, αντέδρασε αρνητικά στην ανάλογη απόφαση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έναντι της αμερικανικής Micron, προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του δημοσιογράφου του πρακτορείου ΑΡ, Ματ Λι, για το προφανές…Πώς δηλαδή οι ΗΠΑ δεν μπορεί να αποκλείουν κινέζικες εταιρίες από τις αγορές τους για λόγους ασφαλείας, και μετά να παραπονιούνται όταν η Κίνα κάνει το ίδιο για μία αμερικανική εταιρία, για τους ίδιους λόγους.

Ο 57χρονος Μάθιου Λι είναι Αμερικανός δημοσιογράφος και διπλωματικός συντάκτης του πρακτορείου Associated Press. Προηγουμένως, εργάστηκε για το Agence France-Presse, την Daily Progress και την Washington Post.

«Έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες με την αναφορά πως η ΛΔΚ (σ.σ. Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) περιόρισε τις πωλήσεις των μικροεπεξεργαστών της Micron σε συγκεκριμένες κινέζικες βιομηχανίες. Το υπουργείο Εμπορίου ξεκίνησε άμεσα επικοινωνία με τη  ΛΔΚ για να καταστήσει σαφή την άποψή μας πως η ενέργει αυτή δεν είναι συμβατή με την παραδοχή της ΛΔΚ πως είναι ανοικτή σε επιχειρήσεις και είναι δεσμευμένη σε ένα πλαίσιο διαφανών κανονισμών.

Ματ Λι: Μα καλά εσείς δεν είστε που απαγορεύσατε σε κινέζικη εταιρία να κάνουν μπίζνες εδώ ή στο εξωτερικό; Γιατί δεν θα έπρεπε να κάνουν το ίδιο και εκείνοι;

Εκπρόσωπος: Θα έλεγα πως ξεκαθαρίσαμε πως οι ανησυχίες μας με την Huawei  και την χρήση τεχνολογίας αυτής της εταιρίας συνιστά ανησυχία εθνικής ασφάλειας.

 Ματ Λι: Όμως και οι άλλοι δικαιούνται να έχουν ανησυχίες εθνικής ασφάλειας.

Εκπρόσωπος: Ναι, αλλά όπως είπα, είχαν ξεκαθαρίσει πως είναι ανοικτοί σε μπίζνες με διαφανές πλαίσιο κανονισμών.

Ματ Λι: Ναι αλλά και εσείς είχατε πει πως είστε ανοικτοί σε μπίζνες…

Ακούγονται τα δυνατά γέλια του δημοσιογράφου που σχεδόν σκεπάζουν την επόμενη ατυχή ατάκα του εκπροσώπου:

Εκπρόσωπος: Ναι αλλά εμείς έχουμε ένα διαφανές πλαίσιο, κάτι που νομίζω πως δεν έχει η Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα