ΑΘΗΝΑ
17:48
|
02.07.2024
Ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν τις βίζες σε ορισμένους αξιωματούχους, όπως και να επιβάλλουν περαιτέρω κυρώσεις στην Ουγκάντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις βίζες για ορισμένους αξιωματούχους της Ουγκάντα αφού η χώρα υιοθέτησε έναν από τους πιο σκληρούς νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον κόσμο.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «βαθιά προβληματισμένες» από τον νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας της Ουγκάντα, ο οποίος υπεγράφη από τον Πρόεδρο Γιουέρι Μουσεβένι τη Δευτέρα.

Ενώ οι σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων ήταν ήδη παράνομες στην Ουγκάντα, ο νέος νόμος επιβάλλει θανατική ποινή για ορισμένες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της «επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας» και 20 χρόνια φυλάκισης για «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας. Ο Μουσεβένι είχε προτρέψει προηγουμένως τους νομοθέτες να διαγράψουν τη διάταξη για την «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε γρήγορα τον νόμο ως «τραγική παραβίαση των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και απείλησε να περικόψει τη βοήθεια και τις επενδύσεις στη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Προέτρεψε την Ουγκάντα να καταργήσει το μέτρο.

Σε δήλωσή του αργότερα τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ «θα εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης υφιστάμενων εργαλείων περιορισμού της έκδοσης βίζας εναντίον αξιωματούχων της Ουγκάντα και άλλων ατόμων για κατάχρηση καθολικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBTQI+ ατόμων».

Οι οδηγίες του State Department για πολίτες και επιχειρήσεις των ΗΠΑ για ταξίδια στην Ουγκάντα ενημερωνόταν επίσης, ενώ η Ουάσιγκτον θα βοηθούσε επίσης «να αναπτυχθούν μηχανισμοί για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των LGBTQI+ ατόμων στην Ουγκάντα και για την προώθηση της λογοδοσίας των υπαλλήλων της Ουγκάντα, όπως και άλλων ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι ή συνένοχοι σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Μια ομάδα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε αργότερα τη Δευτέρα ότι είχε καταθέσει νομική προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ουγκάντα, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία ήταν «κατάφωρα αντισυνταγματική».

«Η ποινικοποίηση αυτού που ονομάζουμε συναινετική δραστηριότητα του ιδίου φύλου μεταξύ ενηλίκων, έρχεται σε αντίθεση με βασικές διατάξεις του συντάγματος, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων για ισότητα και μη διάκριση», δήλωσε ο Adrian Jjuuko, εκτελεστικός διευθυντής του Φόρουμ Ευαισθητοποίησης και Προώθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, το UNAIDS, το Παγκόσμιο Ταμείο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις LGBTQ εξέφρασαν επίσης την έκπληξή τους για την ψήφιση του νόμου.

Το UNAIDS σημείωσε ότι η Ουγκάντα και ο Πρόεδρος Μουσεβένι ήταν στην πρώτη γραμμή των εκστρατειών για τον τερματισμό του AIDS με βάση την αρχή της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Ο νέος νόμος έθεσε αυτή την απάντηση σε «σοβαρό κίνδυνο», ανέφερε η UNAIDS σε κοινή δήλωση με το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας (το Παγκόσμιο Ταμείο) και το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS.

«Η εμπιστοσύνη, η εμπιστευτικότητα και η δέσμευση χωρίς στίγμα είναι απαραίτητα για όποιον αναζητά υγειονομική περίθαλψη», ανέφερε η δήλωση. «Τα άτομα LGBTQI+ στην Ουγκάντα φοβούνται ολοένα και περισσότερο για την ασφάλεια και την ασφάλειά τους και όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποθαρρύνονται από το να αναζητήσουν ζωτικές υπηρεσίες υγείας από φόβο επίθεσης, τιμωρίας και περαιτέρω περιθωριοποίησης».

Ένας λιγότερο περιοριστικός νόμος του 2014 κατά της LGBTQ κοινότητας καταργήθηκε από ένα εγχώριο δικαστήριο για διαδικαστικούς λόγους, αφού οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν αρχικά αναστείλει κάποια βοήθεια, είχαν επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση θεωρήσεων των διαβατηρίων και περιορισμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Η Ουγκάντα λαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια κάθε χρόνο και τώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει έναν ακόμη γύρο κυρώσεων.

«Η αποτυχία της Ουγκάντα να διαφυλάξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTQI+ ατόμων είναι μέρος μιας ευρύτερης υποβάθμισης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες της Ουγκάντα και βλάπτει τη φήμη της χώρας ως προορισμού για επενδύσεις, ανάπτυξη, τουρισμό και πρόσφυγες», είπε ο Μπλίνκεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΥΠΠΟ: Επαναπατρίστηκαν δύο μαρμάρινα επιτύμβια αγγεία από την Ελβετία

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Κουτουζής

Ινδία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες σε θρησκευτική τελετή- Ποδοπατήθηκαν από το πλήθος

Θερμό επεισόδιο στη Βουλή μεταξύ της Φωτίου και της Κεφαλογιάννη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα