ΑΘΗΝΑ
02:51
|
02.05.2024
Τα συντρίμμια του από την θάλασσα ανέσυραν δυνάμεις της Σεούλ την ώρα που η Πιονγκγιάνγκ δέχεται ομαδικά πυρά για παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει σήμερα στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών σε τροχιά απέτυχε, καθώς ο πύραυλος και το φορτίο του κατέπεσαν «στη θάλασσα», σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ανακοίνωση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης που μετέδωσε το πρακτορείο εξηγεί πως ο «νέος» πύραυλος Cheollima-1, που μετέφερε τον «στρατιωτικό δορυφόρο αναγνώρισης», συνετρίβη στα ανοικτά των δυτικών ακτών της κορεατικής χερσονήσου, στην Κίτρινη Θάλασσα, αφού «έχασε ώθηση εξαιτίας της ανώμαλης εκκίνησης λειτουργίας» του δεύτερου σταδίου του κινητήρα του.

Η βλάβη οφειλόταν στη «χαμηλή αξιοπιστία και σταθερότητα» αυτού του νέου κινητήρα, πάντα κατά το KCNA, που διευκρίνισε ότι Βορειοκορεάτες επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της αποτυχίας και ότι θα γίνει νέα εκτόξευση «το συντομότερο δυνατόν».

Το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως δυνάμεις του ανέκτησαν, εν μέρει τουλάχιστον, τα συντρίμμια, δίνοντας στη δημοσιότητα οπτικό υλικό.

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Νότια Κορέα, όπου ο δήμος της Σεούλ έστειλε στα κινητά κατοίκων μήνυμα που προειδοποιούσε πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όπως και συναγερμό στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές προειδοποίησαν μέσω του συστήματος J-Alert τους κατοίκους στην Οκινάουα ότι ίσως καλούνταν να σπεύσουν σε καταφύγια. Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε κατόπιν πως το μήνυμα εστάλη «κατά λάθος», ενώ οι ιαπωνικές αρχές τερμάτισαν, λίγη ώρα αργότερα, τον συναγερμό.

Ομαδικά πυρά κατά της Πιονγκγιάνγκ

Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον «καταδίκασαν» την εκτόξευση, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προεδρία των ΗΠΑ έκανε λόγο για ενέργεια που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή και «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής».

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο», αναφέρει το κείμενο του Λευκού Οίκου, αξιώνοντας όλες οι χώρες να καταδικάσουν την εκτόξευση.

Οι αρχές των ΗΠΑ «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας», κατέληξε το δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Το Τόκιο τόνισε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ακριβώς αυτό το στοιχείο επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπός του ανέφερε πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, τονίζοντας ότι αντίκειται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ενώ αξιώνει «η Πιονγκγιάνγκ να ξαναπάρει τον δρόμο της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσο»υ.

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί ραγδαία από την περασμένη χρονιά, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει πολλαπλασιάσει τις οπλικές δοκιμές καθώς ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν πλέον χαρακτηρίζει το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του «αμετάκλητο» κι έχει πει πως θέλει η Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει το «μεγαλύτερο» πυρηνικό οπλοστάσιο «στον κόσμο», μοιάζοντας να κλείνει οριστικά την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016.

Πηγή προσκείμενη στη νοτιοκορεατική προεδρία προεξόφλησε πως ενδεχόμενη νέα προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο θα πραγματοποιηθεί ως τις 11 Ιουνίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα