ΑΘΗΝΑ
17:36
|
23.04.2024
Οι χαμηλοί μισθοί και η αίσθηση ανασφάλειας στο φόντο μακελειών που σημειώνονται στα σχολεία εξηγεί ένα μέρος των μαζικών παραιτήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ φεύγουν. Όχι γιατί συνταξιοδοτούνται. Ούτε γιατί απολύονται. Αλλά γιατί δεν αντέχουν.

Δεν αντέχουν τις ελλείψεις σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και μεταλυκειακά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης. Δεν αντέχουν την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους μαθητές αλλά και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Δεν αντέχουν άλλο τους χαμηλούς μισθούς και τα ισχνά ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι πρώτες μαζικές παραιτήσεις άρχισαν να καταγράφονται στην αρχή της περιόδου πανδημίας του covid-19 και έπειτα άρχισαν να αυξάνονται περαιτέρω. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Γραφείου Στατιστικών Μελετών στον τομέα της Εργασίας, σχεδόν το 50% των εργαζομένων στη δημόσια εκπαίδευση στις ΗΠΑ (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) παραιτήθηκαν. Τα στοιχεία αυτού του μήνα του Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας στις ΗΠΑ καταγράφουν έτσι περαιτέρω επιδείνωση των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό.

Η Μπέκι Πρινγκλ που είναι Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εκπαίδευσης (NEA)  στις ΗΠΑ που είναι η μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση δασκάλων στη χώρα, μιλώντας στο CNN τονίζει πως ένας στους τρεις δασκάλους είναι πλέον πιθανόν να παραιτηθεί και να δουλέψει αλλού μέσα στην επόμενη διετία καθώς αυξάνεται ο αριθμός όσων νιώθουν κόπωση και απογοήτευση. Επισημαίνει πως η τάση παραίτησης των εκπαιδευτικών δεν είναι νέο αλλά παλιό φαινόμενο που πολύ απλά κατά την περίοδο της πανδημίας διογκώθηκε.

Άλλο ένα ζήτημα που αποθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να δουλέψουν στα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ είναι η αύξηση των φονικών επιθέσεων σε γυμνάσια, λύκεια ακόμη και στα δημοτικά. Μετά το πολύνεκρο μακελειό που προκάλεσε τον Μάιο του 2022 στο Ουβάλβε του Τέξας ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, πρώην μαθητής του σχολείου, που πυροβόλησε θανάσιμα 19 μαθητές και δύο δασκάλους και τραυμάτισε άλλους 17 μαθητές, έχουν σημειωθεί άλλα 66 ανάλογα περιστατικά σε δημόσια σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί νιώθουν τουλάχιστον για ένα χρόνο το βάρος του πένθους μετά από τέτοιες επιθέσεις. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα της εκπαιδευτικής ένωσης ΝΕΑ, του 2018, πάνω από το 60% των εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ δήλωσε πως φοβάται πως μπορεί να συμβεί ανάλογο μακελειό στο σχολείο που διδάσκουν. «Οι δάσκαλοι ανησυχούν και πενθούν…Το πένθος κάνει κύκλους. Δεν τελειώνει. Υποχωρεί και επανέρχεται»  τονίζει η Πρινγκλ στο CNN.

Πέρα από την εγκληματικότητα και την επιδείνωση της ανασφάλειας στα σχολεία των ΗΠΑ, ισχυρό αντικίνητρο εργασίας είναι οι χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων στην εκπαίδευση.

Οι μισθοί των περισσότερων εκπαιδευτικών είναι καθηλωμένοι στα επίπεδα του 2000 και η αγοραστική τους δύναμη εξασθενεί χρόνο με το χρόνο, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θεωρείται υψηλή για τα δεδομένα της αμερικανικής οικονομίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Αναζητείται ξανά από τις αρχές ο Φουρθιώτης -Κατηγορείται για εκβίαση

Αισιοδοξία ΣΕΒ για τις προοπτικές της βιομηχανίας στο μέλλον

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνηση μεταναστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα