ΑΘΗΝΑ
17:21
|
24.04.2024
Η Μανάχελ αλ-Οταϊμπί που συχνά προωθούσε τη γυναικεία ενδυνάμωση στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νεαρή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία συνελήφθη και φυλακίστηκε επειδή είχε λογαριασμούς στο Twitter και στο Snapchat που ασπάζονταν τις πρόσφατες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις αλλά απαιτούσαν και περισσότερα θεμελιώδη δικαιώματα εντός του βασιλείου.

Η Μανάχελ αλ-Οταϊμπί, μια 29χρονη πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γυμναστικής και καλλιτέχνης που συχνά προωθούσε τη γυναικεία ενδυνάμωση στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2022. Μεταξύ άλλων κατηγοριών, η Οταϊμπί κατηγορήθηκε από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας για χρήση hashtag – μεταφρασμένο σε #societyisready – όπου έγραφε «να ζητήσουμε να σταματήσουν οι κανόνες ανδρικής κηδεμονίας».

Η Οταϊμπί δεν έχει ακόμη καταδικαστεί, αλλά παραμένει υπό κράτηση. Ωστόσο, προηγούμενες παρόμοιες υποθέσεις υποδηλώνουν ότι οι δημόσιες απαιτήσεις για θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών – συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων κληρονομικότητας και της ικανότητας τερματισμού ενός γάμου από έναν κακοποιητικό σύζυγο– έχουν θεωρηθεί ως αντικυβερνητικά.

Η υπόθεση σηματοδοτεί το τελευταίο παράδειγμα Σαουδάραβων γυναικών που συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για χρήση λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση της μεταρρύθμισης ή την αμφισβήτηση των αρχών της Σαουδικής Αραβίας. Η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, μια άλλη γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία και πρώην διδακτορική φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, καταδικάστηκε από δικαστήριο τρομοκρατίας σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες φυλάκιση επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter και ακολουθούσε και έκανε retweet αντιφρονούντες και ακτιβιστές.

Οι λογαριασμοί της Οταϊμπί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απεικονίζουν ως μια νέα και προοδευτική γυναίκα που αγαπά τη φυσική κατάσταση, την τέχνη, τη γιόγκα και τα ταξίδια, ενώ παράλληλα προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών.

Το βασίλειο έχει προσπαθήσει να προβάλει την εικόνα μιας χώρας που έχει απελευθερώσει αυστηρούς κανόνες που διέπουν τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένου του ντυσίματος και της ικανότητάς τους να εργάζονται εκτός σπιτιού, ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την προώθηση του βασιλείου και του τουρισμού. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να καταπιέζει τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας που ζητούν πιο βασικές μεταρρυθμίσεις.

Η Λίνα αλ-Χάθλουλ, μια ακτιβίστρια από τη Σαουδική Αραβία που ζει εκτός του βασιλείου και είναι επικεφαλής της παρακολούθησης και της υπεράσπισης της ALQST, μιας ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε: «Οι υποθέσεις σαν της Μανάχελ αλ-Οταϊμπί είναι ένα ακόμη παράδειγμα των κενών υποσχέσεων της Σαουδικής Αραβίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας ακόμα φυλακίζονται και αντιμετωπίζουν ψευδείς δίκες επειδή απαιτούν τα δικαιώματά τους ή απλώς επειδή πιστεύουν ότι είναι τώρα ελεύθερες να φορούν ό,τι θέλουν».

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι εκτός από τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αναφέρθηκε στις αρχές από τη θρησκευτική αστυνομία, η Οταϊμπί κατηγορείται ότι δεν φορούσε «αξιοπρεπή» ρούχα. Η Φουζ αλ-Οταϊμπί, η αδερφή της, κατηγορήθηκε επίσης ότι δεν φορούσε αξιοπρεπή ρούχα, αλλά κατάφερε να φύγει από τη Σαουδική Αραβία πριν τη σύλληψή της. Μια άλλη αδερφή, η Μαριάμ, είναι γνωστή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία συνελήφθη, κρατήθηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερη το 2017 για διαμαρτυρία για τους κανόνες κηδεμονίας.

Ο Χαλίντ Αλτζάμπρι, Σαουδάραβας ειδικός και συχνός σχολιαστής στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: «Η περίπτωση της Μαναχέλ είναι ένα παράδειγμα υποκρισίας και επιλεκτικής εφαρμογής των δρακόντειων νόμων από τη Σαουδική κυβέρνηση που φιλοξενεί ξένα μοντέλα Instagram για την προώθηση του τουρισμού δημοσιεύοντας φωτογραφίες με μαγιό αλλά φυλακίζει γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας επειδή δημοσιεύουν φωτογραφίες χωρίς να φορούν Abayas».

Η κυβέρνηση του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει βάλει συχνά στο στόχαστρο τους χρήστες του Twitter ως μέρος μιας ευρείας εκστρατείας εγχώριας και διεθνούς καταστολής, η οποία περιελάβανε τοποθέτηση κατασκόπων εντός της εταιρείας για την εξαγωγή εμπιστευτικών δεδομένων χρηστών σχετικά με ανώνυμους λογαριασμούς Twitter που θεωρήθηκαν απειλητικοί για τη βασιλική οικογένεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Ανησυχία για την επικείμενη εισβολή στη Ράφα-«Ξεφύτρωσαν» χιλιάδες σκηνές

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα