ΑΘΗΝΑ
21:10
|
26.04.2024
Ο περίεργος θάνατος πρώην πράκτορα της Mossad στη λίμνη Ματζόρε της Ιταλίας αποδόθηκε σε ξαφνικό μπουρίνι. Πάνω στο σκάφος ήταν και Ιταλοί πράκτορες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κηδεία ενός πρώην πράκτορα της Μοσάντ που έχασε τη ζωή του υπό ασαφείς και μάλλον περίεργες συνθήκες την περασμένη Κυριακή, 28 Μαΐου, στην ιταλική λίμνη Ματζόρε έγινε σήμερα στην ισραηλινή πόλη Ασκελόν.

Πρόκειται για τον 50χρονο πρώην πράκτορα της Μοσάντ με το πιθανό ψευδώνυμο Ερέζ Σιμόνι που υποτίθεται πως είχε αποστρατευτεί από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ παρότι ένα αμφίσημο μήνυμα συλλυπητηρίων από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου υπαινισσόταν το αντίθετο.

Ο αρχηγός της Mossad, Νταβίντ Μπαρνέα, στην κηδεία του 50χρονου Ισραηλινού.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από δημοσιεύματα ιταλικού και ισραηλινού Τύπου, ο  λεγόμενος Έρεζ Σιμόνι έχασε τη ζωή του όταν το τουριστικό σκάφος στο οποίο επέβαινε με άλλους πράκτορες των ισραηλινών και μυστικών υπηρεσιών (συνολικά επέβαιναν 22 άτομα) ανατράπηκε στη διάρκεια μίας ξαφνικής εαρινής καταιγίδας στη λίμνη Ματζόρε της Ιταλίας. Ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ βρισκόταν εκεί με αφορμή πάρτι γενεθλίων. Μαζί του ήταν και άλλοι νυν και πρώην πράκτορες όχι μόνον των ισραηλινών αλλά και των ιταλικών υπηρεσιών.

Στην κηδεία του θύματος ο νυν αρχηγός της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα έπλεξε το εγκώμιο του 50χρονου πρώην πράκτορα χαρακτηρίζοντάς τον «επαγγελματία υψίστου επιπέδου, με ευχάριστη συμπεριφορά, αγαπητός, ευγενικός, ήρεμος και ήσυχος».

«Η μαγεία των νερών τον έλκυε. Ήταν δεινός ναύτης. Είναι πολύ θλιβερό να καταλαβαίνεις πως τελικά βρήκε το θάνατο στα ταραγμένα νερά μίας καταιγίδας» είπε ο αρχηγός της Μοσάντ στην κηδεία του πρώην πράκτορα.

Τα Ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν σήμερα πως η Μοσάντ είχε απαιτήσει λεπτομερή ενημέρωση για το πώς ακριβώς έχασε τη ζωή του ο «πρώην» πράκτορας.

Ο καπετάνιος του σκάφους του τουριστικού σκάφους «Gooduria», όπου έγινε το συμβάν, Κλαούντιο Καρμινάτι, συνελήφθη ως ύποπτος για το θάνατο τόσο του 50χρονου Ισραηλινού, όσο και για τον θάνατο άλλων τριών ατόμων: του 62χρονου Κλαούντιο Αλόντζι, της 53χρονης Τιζιάνα Μπαρνόμπι (και οι δυο πράκτορες των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών) και της 50χρονης Ρωσίδας Άνια Μπόζκοβα που ήταν σύζυγος του καπετάνιου του σκάφους.

 Συνολικά στο σκάφος την μοιραία ώρα υπήρχαν 23 επιβάτες ενώ νομικά το όριο για τις προδιαγραφές του σκάφους ήταν 15 επιβάτες.

Σύμφωνα δε με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, που μετέδωσε την είδηση την Κυριακή, από τα 23 άτομα οι 13 ήταν Ισραηλινοί και οι οκτώ Ιταλοί.

Κατά την Κοριέρε ντελά Σέρα, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα έγινε το κακό, όταν κατά την ξαφνική καταιγίδα ανατράπηκε το πλοίο και οι επιβάτες και ο πλοίαρχος έπεσαν στο νερό. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται η υπόθεση πως η μάζωξη δεν έγινε με αφορμή τα γενέθλια κάποιου εκ των επιβατών αλλά ήταν «συνάντηση εργασίας» ανάμεσα σε πράκτορες των ιταλικών και των μυστικών υπηρεσιών. Από τους 23 επιβαίνοντες οι 19 ήταν πράκτορες (πρώην και νυν) των μυστικών υπηρεσιών αμφοτέρων χωρών.

Νωρίτερα, σήμερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξήρε την αφοσίωση του πρώην πράκτορα με την σημείωση πως είχε «αφιερώσει τη ζωή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ για δεκαετίες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα