ΑΘΗΝΑ
06:11
|
06.05.2024
«Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την υποψηφιότητα πολιτικών της αντιπολίτευσης», λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις ανησυχίες τους για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής για τον έλεγχο πιθανής ρωσικής επιρροής στην πολιτική σκηνή, εξέφρασαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες πολιτείες, την ίδια ώρα που η αντιπολίτευση στην Πολωνία κάνει λόγο για προσχηματικό νομοθέτημα που αποσκοπεί στον εξοβελισμό των αντιπάλων του καθεστώτος Ντούντα από την πολιτική ζωή.

Το νομοσχέδιο που υπογράφηκε από τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα τη Δευτέρα, καταγγέλλει η αντιπολίτευση, αποσκοπεί στην απομάκρυνση των αντιπάλων του κυβερνώντος δεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) από την πολιτική, και ειδικά του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου και ΗΠΑ και Ε.Ε. φαίνεται να συμμερίζονται τις ανησυχίες της.

Οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες «ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την υποψηφιότητα πολιτικών της αντιπολίτευσης χωρίς τη δέουσα διαδικασία», δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ και κάλεσε την Πολωνία να διασφαλίσει ότι δεν θα προκαταλάβει τη δυνατότητα των ψηφοφόρων να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους και ότι δεν θα γίνει επίκληση ή κατάχρηση του νόμου με τρόπους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη νομιμότητα των εκλογών.

«Έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση στην Πολωνία με τη δημιουργία με νόμο μιας ειδικής επιτροπής που είναι σε θέση να στερήσει από πολίτες, το δικαίωμά τους να εκλέγονται σε δημόσια αξιώματα», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Θα είναι δυνατόν να γίνει αυτό με μια διοικητική απόφαση χωρίς καμία δικαστική επανεξέταση, οπότε πρόκειται για μια ιδιαίτερη ανησυχία και η Επιτροπή … δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα, αν χρειαστεί, επειδή είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο σύστημα», δήλωσε κατά την είσοδό του στις συνομιλίες των υπουργών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η Πολωνία εκτιμά τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των συμμάχων μας σχετικά με την εθνική νομοθεσία», απάντησε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών με επίσημη ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία «εκτιμά ιδιαίτερα» τη συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τόνισε όμως ότι η η νομοθεσία «παραμένει στην κυρίαρχη εθνική αρμοδιότητα του πολωνικού κοινοβουλίου», ενώ εξέφρασε και την ετοιμότητά του «να διευκρινίσει και να εξηγήσει όλες τις πιθανές παρερμηνείες και αμφιβολίες σχετικά με αυτήν».

Η νέα επιτροπή που θα συσταθεί με το νομοσχέδιο θα διερευνήσει τη ρωσική επιρροή στην πολωνική πολιτική από το 2007 έως το 2022. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ένα δημόσιο πρόσωπο που ενήργησε υπό ρωσική επιρροή μπορεί να εμποδιστεί από το να καταλαμβάνει αξιώματα που σχετίζονται με τη διανομή δημόσιων πόρων.

Η νέα επιτροπή θα είναι πλήρως λειτουργική πριν από το καλοκαίρι, σύμφωνα με το PiS και τα μέλη της θα επιλέγονται από το πολωνικό κοινοβούλιο, όπου το PiS και ο μικρότερος εταίρος του στον συνασπισμό, το Κόμμα της Κυρίαρχης Πολωνίας, διαθέτουν οριακή πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα