Η Μόσχα σημείωσε την απουσία καταδίκης της επίθεσης με drones, που δέχθηκε η Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην χθεσινή επιδρομή των drones σε περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας, την ευθύνη για την οποία η Ρωσία επιρρίπτει στην Ουκρανία. Το Κίεβο αρνείται κάθε ανάμειξη.
Το Κρεμλίνο παραδέχθηκε ότι, αν και η αντιαεροπορική άμυνα της Μόσχας είναι αποτελεσματική, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. «Θα συνεχίσουμε το έργο της βελτίωσης της αντιαεροπορικής άμυνας της Μόσχας», δήλωσε ο Πεσκόφ. Το Κρεμλίνο εξέφρασε επίσης «ανησυχία» για τον βομβαρδισμό της περιοχής του Μπέλγκοροντ, επαρχίας που συνορεύει με την Ουκρανία και έχει δεχθεί σειρά επιθέσεων κατά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Στηρίζουμε άνευ όρων τη Σερβία και τους Σέρβους»
Σε ό,τι αφορά την κρίση στο Κόσοβο, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι όλα τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του σερβικού πληθυσμού πρέπει να προστατευθούν «Στηρίζουμε άνευ όρων την Σερβία και τους Σέρβους», είπε. Η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις ταραχές στο Κόσοβο, πρόσθεσε.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε, ότι είναι πιθανή η αποστολή επιπλέον 700μελούς στρατιωτικού σώματος στο Κόσοβο, ενώ έχει θέσει σε επίπεδο υψηλού συναγερμού ακόμη ένα τάγμα. Περί τους 4.000 νατοϊκοί στρατιώτες σταθμεύουν ήδη στο Κόσοβο. Ο πρόεδρος της Σερβίας έχει θέσει τον σερβικό στρατό σε κατάσταση συναγερμού και έχει διατάξει στρατιωτικές μονάδες να προωθηθούν προς το σύνορα. Η Ρωσία, η οποία διατηρεί στενούς πολιτισμικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με την Σερβία, κατηγόρησε το Κόσοβο και τις δυτικές χώρες για την κλιμάκωση της έντασης.
Ευθύνες στις κοσοβάρικες αρχές επιρρίπτει ο Μακρόν για την ένταση στο βόρειο Κόσοβο
Οι αρχές του Κοσόβου φέρουν ευθύνη για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει αφότου δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας ανέλαβαν καθήκοντα στο βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι, δήλωσε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ο Μακρόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας πως ελπίζει να συναντηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τους ηγέτες του Κοσόβου και της Σερβίας.
«Είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ευθύνη των κοσοβαρικών αρχών για τη σημερινή κατάσταση και μη σεβασμός μιας συμφωνίας που ήταν ωστόσο σημαντική και είχε επισφραγιστεί πριν από μόλις μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο Μακρόν στη συνέντευξη.
Εδώ και μερικές ημέρες, η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στην περιοχή. Πολυάριθμα μέλη της σερβικής κοινότητας, που έχει την πλειοψηφία σε τέσσερις πόλεις του βόρειου Κοσόβου, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινας και είναι πιστοί στο Βελιγράδι. Οι Σέρβοι μποϊκόταραν τις δημοτικές εκλογές του Απριλίου στις πόλεις αυτές, πράγμα που οδήγησε στην εκλογή Αλβανών δημάρχων με συμμετοχή μικρότερη του 3,5%. Η εγκατάσταση των δημάρχων αυτών την περασμένη εβδομάδα από την κοσοβάρικη κυβέρνηση έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη.
«Έχουμε επισημάνει με μεγάλη σαφήνεια στις κοσοβάρικες αρχές πως ήταν λάθος να προχωρήσουν σ’ αυτές τις εκλογές», υπογράμμισε ο Μακρόν. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατηγόρησε τους κοσοβάρους αξιωματούχους ότι δεν σεβάστηκαν τη συμφωνία, που είχε αποτελέσει το επιστέγασμα μιας διαδικασίας η οποία είχε αρχίσει με ευρωπαϊκή μεσολάβηση, με συμμετοχή ιδιαίτερα τσέχων διαπραγματευτών, του καγκελαρίου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, του ύπατου εκπροσώπου της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και του ίδιου του Μακρόν.