ΑΘΗΝΑ
07:30
|
02.05.2024
Σύμφωνα με πηγές, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει έμμεσες συνομιλίες με την ελπίδα μιας σημαντικής επιτυχίας που θα μπορούσε να τερματίσει τις απαγορεύσεις στο Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για συνομιλίες του πρωθυπουργού του Κατάρ με την ηγεσία των Ταλιμπάν, που έλαβαν χώρα προ ημερών στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο ρεπορτάζ του Reuters, επισημαίνοντας την πρόοδο των προσπαθειών της ντε φάκτο ηγεσίας του Αφγανιστάν να τερματίσει της διεθνή της απομόνωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου στην πόλη Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν μεταξύ του πρωθυπουργού του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ-Θάνι και του Μαουλάουι Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα και είναι η πρώτη που είναι γνωστό ότι είχε ο επικεφαλής της ηγεσίας των Ταλιμπάν με ξένο ηγέτη.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή που μίλησε με τον όρο της ανωνυμίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε για τη συνάντηση και το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ηγετών, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε το ζήτημα της άρσης του περιορισμού τις πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία. Παρόλα αυτά ο Λευκός Οίκος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η πρεσβεία του Κατάρ στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση, ενώ αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από τις αρχές των Ταλιμπάν.

Η συνάντηση, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί μια διπλωματική επιτυχία για το Κατάρ, το οποίο επέκρινε σκληρά τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Ταλιμπάν στις γυναίκες, την ίδια ώρα που χρησιμοποιεί τους μακροχρόνιους δεσμούς του με το ισλαμιστικό κίνημα προκειμένου να πιέσει για ομαλοποίηση των σχέσεων της Καμπούλ με τη διεθνή κοινότητα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έως τώρα ηγούνται των πιέσεων προς την προσωρινή κυβέρνηση του Αφγανιστάν να τερματίσει τις απαγορεύσεις ενάντια στο γυναικείο φύλο, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία – συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων-, ενώ ταυτόχρονα θα επιθυμούσαν σίγουρα να δουν στην Αφγανική κυβέρνηση και μέλη εκτός των τάξεων των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε ανώνυμα στο Reuters, η Ουάσιγκτον υποστηρίζει έμμεσες συνομιλίες σε επίπεδο χαμηλόβαθμων αξιωματούχων, με την ελπίδα μιας σημαντικής επιτυχίας που θα μπορούσε να τερματίσει τις απαγορεύσεις και να ανοίξει δρόμους για τη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης που έχει φέρει δεκάδες εκατομμύρια Αφγανούς στα όρια της πείνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα