ΑΘΗΝΑ
14:55
|
02.05.2024
Ακροδεξιά ομάδα καλεί σε αντισυγκέντρωση ενάντια στην «Παρέλαση της Αποστροφής», όπως αποκαλεί το Jerusalem’s Pride.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η ισραηλινή αστυνομία ενόψει του Jerusalem’s Pride, της παρέλασης υπερηφάνειας της LGBTQ κοινότητας του Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα, μετά από απειλές για βία που εκτοξεύτηκαν από μέλη της ακροδεξιά ομάδας Lehava,η οποία καλεί και σε αντισυγκέντρωση την ώρα που θα ξεκινάει η πορεία, σηματοδοτώντας την έναρξη των εκδηλώσεων για τον Μήνα Υπερηφάνειας LGBTQ.

Υπό των φόβο των επεισοδίων πολλοί κεντρικοί δρόμοι της Ιερουσαλήμ θα παραμείνουν κλειστοί τόσο για οχήματα όσο και για πεζούς, ενώ αναμένεται να αναπτυχθούν 2.000 αστυνομικοί, ένστολοι και μυστικοί, κατά μήκος της διαδρομής της πορείας και στους γύρω δρόμους. Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί ότι συνέλαβαν τρία άτομα για απειλές εναντίον της εκδήλωσης.

Η ακροδεξιά ομάδα Lehava, επικεφαλής της οποίας είναι ο βετεράνος ακροδεξιός ακτιβιστής Μπένζι Γκοπστάιν, στενός πολιτικός σύμμαχος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και κάποτε υποψήφιος με το κόμμα του, έχει παρόλα αυτά πάρει έγκριση από τις αρχές για την πραγματοποίηση της αντισυγκέντρωσης που προπαγανδίζεται με αφίσες που χαρακτηρίζουν την  Παρέλαση Υπερηφάνειας ως «Παρέλαση της Αποστροφής».

Μια ομάδα στο Telegram που συνδέεται με την Lehava, με την ονομασία «Οι Εβραίοι δεν μένουν σιωπηλοί», προβάλλει υποκινούμενα μηνύματα και απειλές κατά της LGBTQ κοινότητας τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία παρακολούθησης κοινωνικών μέσων FakeReporter που αναφέρθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, μέλος της ομάδας δημοσίευσε φωτογραφία ενός πανό που προετοιμάζεται για την σημερινή συγκέντρωση τονίζοντας: «Θανάσιμη Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ», ενώ άλλα απειλητικά μηνύματα, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν: «Μακάρι όλοι οι διαδηλωτές να πεθάνουν από πυρά πολυβόλων», «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην κάψω όλους τους εθνικούς που έρχονται να μολύνουν τη γη» και «Ίσως η βόμβα του Ιράν να αποκαταστήσει την τάξη εδώ».

 Η Σίρα Μπάνκι, που δολοφονήθηκε από έναν υπερορθόδοξο εξτρεμιστή στην πορεία του 2015

Το βράδυ της Τετάρτης, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κάτοικοι της Ιερουσαλήμ έλαβαν μηνύματα στα τηλέφωνά τους που φαινόταν ότι είχαν σταλεί από έναν αριθμό που συνδέεται με τον δήμο της Ιερουσαλήμ, τα οποία τους προέτρεπαν να διαμαρτυρηθούν για την Παρέλαση Υπερηφάνειας.

Ο δήμος της Ιερουσαλήμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα γραπτά μηνύματα δεν εστάλησαν εκ μέρους του και υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει από το υπουργείο Επικοινωνιών και τον πάροχο υπηρεσιών να ερευνήσουν τα συγκεκριμένα μηνύματα κάνοντας λόγο για «παραπληροφόρηση».

Σε αντίθεση με την αντίστοιχη στο Τελ Αβίβ, η Παρέλαση Υπερηφάνειας της Ιερουσαλήμ αποτελεί αντικείμενο αυστηρών μέτρων ασφαλείας και περιορισμών από το 2015, όταν ένας υπερορθόδοξος εξτρεμιστής μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έφηβη που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Όλως τυχαίως ο ακροδεξιός νυν υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, εκπροσωπούσε τον αδελφό του δράστη της επίθεσης του 2015 που τώρα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, όταν κατηγορήθηκε πως σχεδίαζε αντίστοιχη επίθεση στην παρέλαση του 2005.

Μέχρι το 2019, ο Μπεν Γκβιρ συμμετείχε και ο ίδιος σε αντιδιαδηλώσεις που καλούσαν από θρησκευτικοί εξτρεμιστές κατά της Παρέλασης Υπερηφάνειας της Ιερουσαλήμ.

Ο ηγέτης της Lehava, Μπενζι Γκοπστάιν, δεύτερος από δεξιά, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβρι στο κέντρο και άλλοι ακροδεξιοί ακτιβιστές διαμαρτύρονται κατά της Παρέλασης Υπερηφάνειας της Ιερουσαλήμ, το 2016

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Jerusalem Open House απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποτρέψει τον Μπεν Γκβίρ από το να εμπλακεί στην ασφάλεια της πορείας, εκφράζομτας ανησυχίες ότι ο ακροδεξιός υπουργός, που είναι αρμόδιος για την αστυνομία, μπορεί να παρέμβει «ανάρμοστα» στην εκδήλωση.

«Ο υπουργός συμμετείχε στις [ομοφοβικές] «Παρελάσεις των Θηρίων», ζήτησε πολλές φορές στα δικαστήρια να ακυρώσουν την παρέλαση, μίλησε αποφασιστικά εναντίον της και εκπροσώπησε το μέλος της οικογένειας του δολοφόνου Γισάι Σλίσελ», ανέφερε η επιστολή τους προς τον Νετανιάχου.

Ο ακροδεξιός υπουργός φέρεται να απέρριψε τις αιτιάσεις τους τονίζοντας ότι θα πραγματοποιήσει αξιολογήσεις της κατάστασης πριν από την πορεία και θα είναι παρών στο κέντρο διοίκησης της αστυνομίας κατά τη διάρκειά της.

«Αν και δεν είμαι ενθουσιασμένος με την ύπαρξη της παρέλασης, δεν θέλω να πειραχτεί ούτε μια τρίχα από τα μαλλιά των διαδηλωτών και θα κάνω τα πάντα για να έχω πλήρη ασφάλεια», είπε ο Μπεν Γκβιρ στους συνεργάτες, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από timesofisrael.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα