ΑΘΗΝΑ
02:02
|
20.04.2024
Μια πολύκροτη υπόθεση με έντονο αντίκτυπο στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στη Γερμανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια 28χρονη Γερμανίδα φοιτήτρια και οι τρεις συνεργοί της κρίθηκαν ένοχοι για μια σειρά επιθέσεων εναντίον μελών νεοναζιστικών ομάδων της Γερμανίας, σε μια από τις πιο μεγάλες δίκες ομάδας μαχητών της άκρας αριστεράς από την εποχή της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) των Μπάαντερ-Μάινχοφ.

Η γυναίκα, η οποία σύμφωνα με τους αυστηρούς νόμους περί απορρήτου της Γερμανίας αναφέρεται μόνο ως «Λίνα Ε.», καταδικάστηκε την Τετάρτη σε πέντε χρόνια και τρεις μήνες φυλάκιση εν μέσω χαοτικών σκηνών σε δικαστήριο στη Δρέσδη, στην ανατολική Γερμανία.

Τρεις συγκατηγορούμενοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 28 και 37 ετών καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονταν από δύο χρόνια και πέντε μήνες φυλάκιση έως τρία χρόνια και τρεις μήνες, είτε για συμμετοχή είτε για υποστήριξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τουλάχιστον πέντε ακόμη μέλη του αντινεοναζιστικού δικτύου, συμπεριλαμβανομένης του συντρόφου της Λίνα Ε., πιστεύεται ότι είναι ελεύθεροι και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται υπόγεια, με μια αναφορά από το γραφείο εγκλημάτων της αστυνομίας της Γερμανίας που βεβαιώνει ότι η ομάδα επέδειξε επίπεδα επαγγελματισμού παρόμοια με εκείνα της Φράξιας Κόκκινος Στρατός.

Γνωστή στη Γερμανία περισσότερο ως ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ, η Φράξια Κόκκινος Στρατός ήταν ένα μαχητικό αριστερό αντάρτικο δίκτυο που διεξήγαγε επιθέσεις με εκρηκτικά και δολοφονίες στη δυτική Γερμανία από το 1970 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Οι ιδρυτές της επαναστατικής ομάδας φυλακίστηκαν στα μνημειώδη φρικαλέα λευκά κελιά, μια μέθοδο βασανισμού που στόχευε στην ψυχολογική και πνευματική κατάρρευση των κρατουμένων.

Το κατηγορητήριο εναντίον της Λίνας Ε. και των συνεργών της απαριθμεί έξι βίαιες επιθέσεις στις ανατολικές πολιτείες της Θουριγγίας και της Σαξονίας μεταξύ Αυγούστου 2018 και καλοκαιριού του 2020 που τραυμάτισαν 13 άτομα, δύο εκ των οποίων με κίνδυνο για τη ζωή.

Οι στόχοι της οργάνωσης ήταν ως επί το πλείστον γνωστοί ακροδεξιοί εξτρεμιστές, ή άτομα που η ομάδα αντιλαμβανόταν ότι ήταν έτσι. Ο Λέον Ρ. ένας ιδιοκτήτης μπαρ που κατηγορήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα για τη δημιουργία μιας δεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας, δέχθηκε επίθεση με σφυριά, ρόπαλα και σπρέι πιπεριού στο μπαρ του στην πόλη Αϊζενάχ στα τέλη του 2019.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, η ιδεολογική σχέση του θύματος φαινόταν να ήταν λιγότερο σαφής. Μασκοφόροι επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν έναν 31χρονο στην περιοχή Κόνεβιτς της Λειψίας τον Ιανουάριο του 2019 επειδή φορούσε ένα μαύρο καπέλο από την Greifvogel, μια γερμανική μάρκα ρούχων δημοφιλής στους δεξιούς εξτρεμιστικούς κύκλους. Στο δικαστήριο, ο άνδρας περιέγραψε το καπέλο ως δώρο ενός φίλου του και επέμεινε ότι πριν από καιρό είχε γυρίσει την πλάτη σε μια νεοναζιστική οργάνωση στην οποία ανήκε ως έφηβος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, η γεννημένη στο Κάσελ Λίνα Ε. έγινε ένα σύγχρονο σύμβολο στους γερμανικούς αριστερούς και αναρχικούς κύκλους. Το σύνθημα με γκράφιτι «Ελευθερώστε τη Λίνα» εμφανίζεται τακτικά σε κτίρια στο Βερολίνο, το Αμβούργο και τη Λειψία.

Οι σκηνές στο δικαστήριο της Δρέσδης ήταν θορυβώδεις από τη στιγμή που η Λίνα Ε. μπήκε στην αίθουσα με περίπου 100 υποστηρικτές να επευφημούν την εμφάνισή της από τα θεωρεία και ο δικαστής να πρέπει να κάνει έκκληση για ησυχία για να διαβάσει την απόφασή του.

Μερικοί από τους υποστηρικτές της ομάδας στο δικαστήριο φώναξαν «Φασίστες φίλοι!», εκφράζοντας τον ισχυρισμό ότι το γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης στο παρελθόν ήταν εσκεμμένα τυφλό όταν εξέταζε τα εγκλήματα των δεξιών μαχητών.

Ο ίδιος ο δικαστής φάνηκε να αναγνωρίζει «αξιοθρήνητες» ελλείψεις σε δίκες στις οποίες οι υποστηρικτές των νεοναζί έχουν αφεθεί ελαφρά. Περιέγραψε τον δεξιό εξτρεμισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα, αλλά είπε ότι ακόμη και οι Ναζί έχουν αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, όσο κατακριτέα κι αν είναι η ιδεολογία τους.

Η ετυμηγορία του σε βάρος της βασικής κατηγορούμενης ήταν πιο επιεικής από την οκταετή κάθειρξη που είχε ζητήσει ο εισαγγελέας. Παρόλα αυτά, αριστερές ομάδες έχουν καλέσει σε διαδηλώσεις κατά της απόφασης το Σάββατο, όταν θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στη Δρέσδη και τη Λειψία.

Εδώ και καιρό το κύμα συμπαράστασης στην Λίνα Ε. έχει ξεπεράσει τα γερμανικά σύνορα, με αντίστοιχες δράσεις συμπαράστασης και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και στην Αθήνα.


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα