ΑΘΗΝΑ
00:29
|
27.04.2024
Ένα σκίτσο του Βραζιλιάνου Amorim για τον «νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας» του προέδρου Γιοβέρι Μουσεβένι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καλό μήνα! Ο Ιούνιος είναι ο μήνας της Υπερηφάνειας στον κόσμο, ο μήνας των γιορτών Pride. Όλα ξεκίνησαν μια ζεστή, γλυκιά βραδιά του Ιούνη του 1969 στο γκέι μπαρ Stonewall της Νέας Υόρκης, όταν βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί εισέβαλαν στον χώρο, όπου δήθεν γινόταν παράνομη πώληση οινοπνεύματος. Βία, συλλήψεις αλλά και οργισμένη αντίδραση από τους θαμώνες που όλο εκείνο το διάστημα δέχονταν συνεχώς παρενοχλήσεις και εκφοβισμό.

Οι διαμαρτυρίες κράτησαν μέρες και την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε η «πορεία για το Stonewall» σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της βίας που ασκήθηκαν στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και τρανς της Νέας Υόρκης. Κάπως έτσι καθιερώθηκε ο μήνας των Pride.

Και σήμερα 53 χρόνια στην Ουγκάντα της Αφρικής ένας πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ποινικοποιήσει τη διαφορετικότητα. Ο αμφιλεγόμενος «νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας» του προέδρου της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι έχει προκαλέσει αντιδράσεις και έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Με την ονομασία «Νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας 2023», το κείμενο προβλέπει βαριές ποινές για τα πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και προωθούν την ομοφυλοφιλία. Οι επαναλαμβανόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν αδίκημα που τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν την Ουγκάντα με κυρώσεις, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανησυχούν υποστηρίζοντας ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, να φυλακίζεται, γι’ αυτόν που αγαπάει». Ωστόσο, όπως σχολιάζει με το σκίτσο του ο Βραζιλιάνος Amorim ο Μουσεβένι είναι αποφασισμένος να κονιορτοποιήσει το πολύχρωμο ουράνιο τόξο του Pride.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι 2024: Βγήκαν οι «σκούπες» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θαύμα! Θαύμα!

17η Απρίλη-Γενική Απεργία για το 59%;  

ΕΣΥ καλά;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα