ΑΘΗΝΑ
16:32
|
03.03.2024
Ο Λάρι Σάμερς εκτίμησε ότι το Brexit επέφερε βαριά ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνοντας μεταξύ άλλων τον πληθωρισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Λάρι Σάμερς δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για μία τριετία (1999-2001), οπότε έχει και πρακτικά σημαντική εμπειρία (πέρα από άποψη) για την διαχείριση των οικονομικών από τη θέση του πρώην υπουργού.

Σήμερα, λοιπόν, ο Λάρι Σάμερς, αναφέρθηκε στο Brexit παρομοιάζοντάς το με «ιστορικό οικονομικό λάθος» που επέφερε βαριά ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνοντας μεταξύ άλλων τον πληθωρισμό.

Επέκρινε την διαχείριση της βρετανικής οικονομίας ως «ουσιωδώς ελαττωματική για χρόνια». Εκτίμησε πως το Brexit  (η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) μείωσε την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας ασκώντας πιέσεις στην στερλίνα μειώνοντας την συναλλαγματική της ισοτιμία ενώ αντίθετα άσκησε πιέσεις προς τα άνω σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Μιλώντας στο Τέταρτο Πρόγραμμα του ΒΒC, ο Σάμερς τόνισε πως όλα αυτά «συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού»  που και το μήνα Μάιο παρέμεινε υψηλά μολονότι μειώθηκε (στο 8,7% από 10,1% που ήταν πριν λίγους μήνες). Ερωτηθείς εάν είναι σωστή η επιλογή της Τράπεζας της Αγγλίας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο, ο Σάμερς συμφώνησε λέγοντας πως «είναι στο σωστό μονοπάτι» κάνοντας μία παραβολή ασθενούς και φαρμακευτικής αγωγής.

«Συνήθως όταν συνταγογραφείς ένα φάρμακο, ακόμη και εάν αυτό δεν είναι τόσο ευχάριστο, ακόμη και εάν έχει πιθανώς ορισμένες παρενέργειες, είναι συνήθως καλύτερα να το πάρεις καθόλο το προβλεπόμενο διάστημα από το να διακόψεις την αγωγή νωρίτερα» γιατί μπορεί να έχεις πισωγυρίσματα ανέφερε ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ολοκληρώνοντας  τις δηλώσεις του επέλεξε να πει το εξής: Θα ήμουν έκπληκτος εάν περάσουν άλλα δύο χρόνια δίχως να μπει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σουδάν: Η σουδανική ανθρωπιστική κρίση επισκιάστηκε από τη σύγκρουση στη Γάζα

Ιδρυτική Συνδιάσκεψη Νέας Αριστεράς: Να βγούμε με το κεφάλι ψηλά από τη μάχη των ευρωεκλογών

Η Βούλα Κεχαγιά, νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κασσελάκης: Μετά τις ευρωεκλογές το καταστατικό συνέδριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα