ΑΘΗΝΑ
19:04
|
26.04.2024
Πολωνός απόστρατος στρατηγός κάλεσε τις πολωνικές αρχές να στηρίξουν «τα στρατεύματα που θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση κατά του Λουκασένκο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δυτικά κράτη εργάζονται για ένα πραξικόπημα στη Λευκορωσία, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Μινσκ είναι προετοιμασμένες απέναντι σε αυτή την απειλή και δεν θα αφήσουν ένα τέτοιο σενάριο να πραγματοποιηθεί.

Μιλώντας σε μια συνάντηση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) σήμερα, ο Λουκασένκο είπε ότι «προετοιμάζεται βίαιη αλλαγή καθεστώτος» στη Λευκορωσία.

Συνέχισε ισχυριζόμενος ότι «στην Πολωνία, τη Λιθουανία και, δυστυχώς, την Ουκρανία, εκπαιδεύονται μέλη ένοπλων παράνομων ομάδων». Πράκτορες, σύμφωνα με τον Λουκασένκο, εργάζονται για να δημιουργήσουν «εξτρεμιστικούς θύλακες σε λανθάνουσα κατάσταση» στη Λευκορωσία.

Ο Λουκασένκο αναφέρθηκε σε πρόσφατες κοινές επιχειρήσεις με τις ρωσικές δυνάμεις ασφαλείας, κατά τις οποίες φέρεται να κατασχέθηκαν εκρηκτικά.

«Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι δεν θα μας αφήσουν ήσυχους», προέβλεψε.

Ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι Λευκορώσοι πολίτες που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του πολεμούν για την Ουκρανία και αποκτούν μαχητική εμπειρία εκεί.

Υποστήριξε ότι, σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις του 2020, η Δύση προτρέπει τώρα την αντιπολίτευση της χώρας να εμπλακεί σε πράξεις ένοπλης βίας και χρηματοδοτεί τέτοιες δραστηριότητες.

Ο Λουκασένκο προειδοποίησε άλλα κράτη μέλη της ΚΑΚ ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες απειλές στο μέλλον και ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Εμφανιζόμενος στο πολωνικό τηλεοπτικό κανάλι Polsat την περασμένη βδομάδα, ο απόστρατος στρατηγός Βάλντεμαρ Σκρζίπτσαζ κάλεσε τις Πολωνικές αρχές «να προετοιμαστούν για μια εξέγερση στη Λευκορωσία», επιμένοντας ότι αυτή «θα συμβεί».

Εάν η ουκρανική αντεπίθεση είναι επιτυχής, οι ένοπλοι Λευκορώσοι, που αποτελούν μέρος του στρατιωτικού δυναμικού του ουκρανικού στρατού, θα μεταβούν στη Λευκορωσία. Ελπίζω ότι αυτό θα πυροδοτήσει μια εξέγερση εκεί, δήλωσε στο Polsat ο στρατηγός.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα στρατεύματα που θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση κατά του Λουκασένκο. Έχουμε λόγους να τους βοηθήσουμε, όπως βοηθάμε την Ουκρανία», υποστήριξε ο στρατηγός, ο οποίος υπήρξε υφυπουργός Άμυνας της Πολωνίας αρμόδιος για τους εξοπλισμούς.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του στρατηγού, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια της Λευκορωσίας, «το οποίο θα κάνουμε μπροστά σε τέτοιες προφανείς απειλές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα