ΑΘΗΝΑ
20:37
|
27.04.2024
Τα τρία μεγάλα μέσα έμειναν χωρίς πρόσκληση για την τακτική συνάντηση του ΟΠΕΚ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αρνήθηκε να προσκαλέσει το Bloomberg και το Reuters στη συνάντησή του που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Βιέννη, ανέφεραν τα δύο μέσα. Η Wall Street Journal έμεινε επίσης απρόσκλητη, ανέφεραν τόσο το Reuters όσο και το Bloomberg.

Αν και τα τρία μεγάλα πρακτορεία καλύπτουν συνήθως τις συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ, το Bloomberg ανέφερε ότι αυτή τη φορά οι διοργανωτές αποφάσισαν να στείλουν προσκλήσεις απευθείας σε δημοσιογράφους, σε αντίθεση με την παροχή διαπίστευσης σε οποιονδήποτε δημοσιογράφο επιθυμεί να παρακολουθήσει τη συνάντηση.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Reuters δεν έχει προσκληθεί», είπε ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου, προσθέτοντας ότι το Reuters «επικοινώνησε με τον ΟΠΕΚ για διευκρινήσεις σχετικά με το θέμα». «Πιστεύουμε ότι ένας ελεύθερος Τύπος εξυπηρετεί τους αναγνώστες, τις αγορές και το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Bloomberg ανέφερε ότι επικοινώνησε με τη γραμματεία του ΟΠΕΚ, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Δύο δημοσιογράφοι της Wall Street Journal – που δεν καλύπτουν τακτικά τον ΟΠΕΚ – έλαβαν, ωστόσο, πρόσκληση, γεγονός που ίσως σηματοδοτεί την προσπάθεια του οργανισμού να ορίσει εκείνος ποιος θα μεταδίδει ρεπορτάζ που το αφορούν, σημειώνει το CNBC.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα τρία πρακτορεία αναμένεται να στείλουν δημοσιογράφους στην Αυστρία, ακόμη και αν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Γραμματεία του ΟΠΕΚ, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί. Οι Financial Times διασαφήνισαν ότι έλαβαν πρόσκληση. Η εφημερίδα πρόσθεσε ότι ο Ντάου Τζόουνς έμεινε επίσης ακάλεστος.

Οι FT αναφέρουν πως «ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως το Reuters, το Bloomberg και η Wall Street Journal ανταγωνίζονται τους Financial Times και άλλα έντυπα για να προσπαθήσουν συχνά να δημοσιοποιήσουν το αποτέλεσμα της συνάντησης πριν εκείνη ολοκληρωθεί πλήρως, επηρεάζοντας έτσι τις τιμές του πετρελαίου».

Οι FT επικαλέστηκαν άτομα με γνώση του θέματος, σύμφωνα με τα οποία πίσω από τον αποκλεισμό των τριών μεγάλων πρακτορείων βρίσκεται ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Δημοσιογράφοι από άλλα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου του CNBC, καθώς και των πρακτορείων Argus και Platts, είπαν στο Reuters ότι ήταν προσκεκλημένοι στη συνάντηση της Βιέννης.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συγκεντρωθούν το Σάββατο και την Κυριακή για μια τακτική συνεδρίαση που λαμβάνει χώρα ανά διετία. Αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματα μετά την πτώση των τιμών του αμερικανικού αργού κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι αυτή την εβδομάδα. Η πτώση προέκυψε παρά τη συμφωνία για περαιτέρω περικοπή της ήδη μειωμένης από πέρυσι παραγωγής τον Απρίλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα