ΑΘΗΝΑ
06:54
|
03.05.2024
O διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν υποστήριξε ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος από την ACU θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Asian Clearing Union (ACU) – μια εννεαμελής ομάδα κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ινδίας, του Πακιστάν και του Ιράν – αποφάσισε να λανσάρει ένα νέο διασυνοριακό σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων τον Ιούνιο, ως εναλλακτική λύση στο SWIFT.

Ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μοχσέν Καρίμι, υποστήριξε ότι το νέο σύστημα πληρωμών είναι ικανό να αντικαταστήσει πλήρως το SWIFT και θα μπορούσε να διευκολύνει την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Μέλη της ACU είναι οι κεντρικές τράπεζες του Μπαγκλαντές, του Μπουτάν, του Ιράν, της Ινδίας, των Μαλδίβων, του Νεπάλ, του Πακιστάν, της Σρι Λάνκα και της Μιανμάρ.

Η ρυθμιστική αρχή φέρεται να δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χρησιμοποιείται μόνο από τα κράτη μέλη της ACU, αλλά ότι άλλα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που υπόκεινται σε κυρώσεις όπως η Συρία, θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη. Η Λευκορωσία και ο Μαυρίκιος έχουν ήδη επικοινωνήσει με την ένωση.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της ACU στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν, Μοχάμαντ Ρέζ Φαρζίν, ισχυρίστηκε ότι η εγκατάλειψη του αμερικανικού δολαρίου θα βοηθούσε στην προστασία των συναλλαγματικών αποθεμάτων των κρατών μελών, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε την αποτελεσματική διευθέτηση των διμερών εμπορικών συμφωνιών.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ιράν αποκάλυψε πρόσφατα ότι λιγότερο από το 10% του διεθνούς εμπορίου της χώρας διενεργείται με χρήση του δολαρίου, από 30% πριν από δύο χρόνια.

Η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει το δικό της εθνικό σύστημα πληρωμών όταν οι ΗΠΑ στόχευσαν για πρώτη φορά τη χώρα με κυρώσεις το 2014. Πέρυσι, όταν η Μόσχα επλήγη από περαιτέρω κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού πολλών ρωσικών τραπεζών από τη SWIFT, η ρωσική κυβέρνηση άρχισε να προωθεί το εγχώριο σύστημα ως εναλλακτική. Το SPFS της Ρωσίας εξυπηρετεί τη μεταφορά οικονομικών μηνυμάτων μεταξύ τραπεζών τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Σύμφωνα με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα, το σύστημα έχει πλέον 469 συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένων 115 ξένων οντοτήτων από 14 χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα