ΑΘΗΝΑ
15:05
|
20.04.2024
Τη στροφή κεντρικών τραπεζών στον χρυσό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Rockefeller International, Ρούτσιρ Σάρμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το γεγονός ότι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο απομακρύνονται από το δολάριο ΗΠΑ και στρέφονται στον χρυσό σαν ένα ασφαλές καταφύγιο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Rockefeller International, Ρούτσιρ Σάρμα.

Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 20% τους τελευταίους έξι μήνες, με τη ζήτηση να προέρχεται όχι από «τους συνήθεις ύποπτους», όπως οι μεγάλοι και μικροί επενδυτές «που αναζητούν αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού και τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια», αλλά από «βαρείς αγοραστές» όπως κεντρικές τράπεζες, έγραψε ο Σάρμα στους Financial Times την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό εμπειρογνώμονα, οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν απότομα τα αποθεματικά τους σε δολάρια και αναζητούν μια ασφαλή εναλλακτική λύση. Οι κεντρικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν τώρα το 33% της μηνιαίας παγκόσμιας ζήτησης χρυσού και αυξάνουν τις αγορές χρυσού περισσότερο από ό,τι έκαναν οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 1950, που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία, επισήμανε ο Σάρμα.

«Αυτή η αγοραστική έκρηξη βοήθησε στο να φτάσει η τιμή του χρυσού σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ και περισσότερο από 50% υψηλότερα από αυτά που θα πρότειναν τα μοντέλα που βασίζονται σε πραγματικά επιτόκια», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «προφανώς, κάτι νέο οδηγεί τις τιμές του χρυσού».

Ο Σάρμα επεσήμανε ότι εννέα από τους δέκα κορυφαίους αγοραστές κεντρικών τραπεζών βρίσκονται στον «αναπτυσσόμενο κόσμο», συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας.

«Όχι τυχαία, αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική για τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος για να αμφισβητήσουν το δολάριο», σημείωσε ο Σάρμα.

Απέδωσε τον πυρετό για το πολύτιμο μέταλλο στην αυξανόμενη πίεση που ασκούν μέσω κυρώσεων οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με το 30% των κρατών να αντιμετωπίζουν διεθνείς κυρώσεις – από 10% στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

«Έτσι, το παλαιότερο και πιο παραδοσιακό περιουσιακό στοιχείο, ο χρυσός, είναι τώρα ένα όχημα εξέγερσης των κεντρικών τραπεζών έναντι του δολαρίου», υποστήριξε ο Σάρμα.

Ορισμένες χώρες άρχισαν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις αφού είδαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να παγώνουν στο εξωτερικό και τη χώρα να αποκόπτεται από το παγκόσμιο σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SWIFT.

«Ξαφνικά, ήταν σαφές ότι οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να είναι στόχος», έγραψε ο Σάρμα.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, οι ΗΠΑ είδαν τις κυρώσεις ως έναν «χωρίς κόστος τρόπο για να πολεμήσουν τη Ρωσία», αλλά στην πραγματικότητα η μετατροπή του δολαρίου σε αιχμή του δόρατος είχε κόστος για την Ουάσιγκτον, καθώς ακόμη και σύμμαχοι όπως η Ταϊλάνδη και οι Φιλιππίνες έχουν αρχίσει να αναζητούν εναλλακτικές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα