ΑΘΗΝΑ
11:16
|
26.06.2024
Λίγο μετά την αναστολή της συμμετοχής του στρατού στις συνομιλίες της Τζέντα, τα νοσοκομεία του Χαρτούμ πλημμύρισαν από τραυματίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 106 τραυματίστηκαν χθες μετά από βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν νότια της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, σύμφωνα με δήλωση της Ένωσης Ιατρών του Σουδάν.

Το μη κυβερνητικό ιατρικό όργανο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η εν λόγω περιοχή έγινε μάρτυρας βίαιων, αιματηρών βομβαρδισμών, οι οποίοι σκότωσαν 17 και τραυμάτισαν άλλους 106, εκ των οποίων οι 36 χρήζουν επέμβασης.

Το σωματείο σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των θυμάτων εξακολουθούσε να αυξάνεται και ότι τα τοπικά νοσοκομεία κατακλύστηκαν από τον αριθμό των τραυματιών που δέχθηκαν, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού.

Το σωματείο κάλεσε όλο το διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται κοντά στα νοσοκομεία να βοηθήσει, αν είναι δυνατόν, τους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με το Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED), ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη των συγκρούσεων μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έφτασε τα 1800 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία σκοτώθηκαν στο Χαρτούμ και την πόλη Ελ Τζενέινα, δυτικά του Νταρφούρ.

Κατάρρευση των συνομιλιών

Την Τετάρτη, ένας σουδανικός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο σουδανικός στρατός ανέστειλε τη συμμετοχή του στις διαμεσολαβούμενες από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με τις RSF.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Σουδανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο στρατός έλαβε την απόφαση «επειδή οι αντάρτες δεν εφάρμοσαν ποτέ ούτε μία από τις διατάξεις μιας βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός που απαιτούσε την απόσυρσή τους από νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών και έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την εκεχειρία».

Οι διαμεσολαβητές των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι ο στρατός και η RSF συμφώνησαν να παρατείνουν κατά πέντε ημέρες την ανθρωπιστική εκεχειρία που είχαν επανειλημμένα παραβιάσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Όμως, παρά τις δεσμεύσεις τους, οι μάχες ξέσπασαν για άλλη μια φορά την Τρίτη τόσο στο Χαρτούμ όσο και στην περιοχή του Νταρφούρ.

«Ο στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει μέχρι τη νίκη», τόνισε ο αρχηγός του στρατού, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατεύματα στην πρωτεύουσα την Τρίτη.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή του Αλ-Μπουρχάν, Μοχάμαντ Χαμντάν Νταγκάλο, δήλωσαν ότι «θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους» και κατηγόρησαν τον στρατό για παραβίαση της εκεχειρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ζυμώσεις… στο ΠΑΣΟΚ: «Χάρη, πάμε;»-Ο Χριστοδουλάκης στηρίζει την υποψηφιότητα Δούκα

Ακόμα ένας νεκρός για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα

Δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ: Διακόπηκε για τις 5 Ιουλίου (upd)

Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Ρέθυμνο (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα