ΑΘΗΝΑ
06:10
|
24.04.2024
Το μουσείο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς κατήγγειλε το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ότι χρησιμοποίησε μια εικόνα του στρατοπέδου σε μια πολιτική εκστρατεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μουσείο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς κατήγγειλε το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ότι χρησιμοποίησε εικόνα του στρατοπέδου σε πολιτική εκστρατεία.

Το κυβερνών Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) δημοσίευσε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να εμποδίσει τον κόσμο να παραστεί σε πορεία της αντιπολίτευσης την Κυριακή. Ήταν η απάντηση σε έναν δημοσιογράφο που υποστηρίζει την αντιπολίτευση, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ο πρόεδρος έπρεπε να είναι σε έναν «θάλαμο».

Ο δημοσιογράφος, Τομάς Λις, επιμένει ότι εννοούσε ένα κελί φυλακής και όχι θάλαμο αερίων.

Αλλά το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως ο ηγέτης του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σύμμαχος του PiS, θα πρέπει να σταλούν σε θάλαμο αερίων.

Το βίντεο παρουσιάζει μια εικόνα φόντου της περιβόητης μπροστινής πύλης του στρατοπέδου του Άουσβιτς «Arbeit macht frei» (Η δουλειά σας ελευθερώνει) και ένα από τα tweet του κ. Λις, πριν ρωτήσει: «Θέλετε πραγματικά να παρελαύνετε με αυτό το σύνθημα;»

Το Μουσείο του Άουσβιτς καταδίκασε το βίντεο.

«Η εργαλειοποίηση της τραγωδίας ανθρώπων που υπέφεραν και πέθαναν στο γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς – εκατέρωθεν της πολιτικής διαμάχης – αποτελεί προσβολή στη μνήμη των θυμάτων», έγραψε στο Twitter.

«Είναι μια θλιβερή, οδυνηρή και απαράδεκτη εκδήλωση της ηθικής και πνευματικής διαφθοράς του δημόσιου διαλόγου».

Η απόφαση του PiS να χρησιμοποιήσει το Άουσβιτς στο βίντεο έχει επίσης επικριθεί από ορισμένους από τους υποστηρικτές του κόμματος.

Και ο πρόεδρος Ντούντα έγραψε στο Twitter ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολιτικές εκστρατείες.

«Η μνήμη των θυμάτων των γερμανικών εγκλημάτων στο Άουσβιτς είναι ιερή και απαραβίαστη. Η τραγωδία των εκατομμυρίων θυμάτων δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον πολιτικό αγώνα. Αυτή είναι μια ανάξια δραστηριότητα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό», έγραψε ο κ. Ντούντα.

Οι Ναζί δολοφόνησαν πάνω από 6 εκατομμύρια Εβραίους σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι – ανάμεσά τους ένα εκατομμύριο Εβραίοι – πέθαναν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς στην κατεχόμενη Πολωνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα